“Årh, bøf med løg!”

En fattig studerende nyder en rebelsk menu. Foto: Tine Sletting Jakobsen.

En fattig studerende nyder en rebelsk menu medbragt hjemmefra. Foto: Tine Sletting Jakobsen.

Kantinen har skiftet ejer. Studenterhusfonden er blevet skiftet ud med rengøringsgiganten ISS – men kan de lave mad? Illustreret Bunker har været på besøg i den ”nye” kantine.

Af Andreas Tvedegaard Nyboe og Tine Sletting Jakobsen (foto)

”Årh, bøf med løg!” udbryder en kvinde midt i 30’erne henrykt, da hun ser dagens ret i kantinen på Journalisthøjskolen. Hun læsser tallerkenen med både hakkebøf, bløde løg, sovs og kartofler. Der er ikke plads til andet fra buffetens bugnende udvalg. Bordets hvide stofdug er ellers plettet af både tomatsuppe, diverse salater, dressinger og brødkrummer fra det hjemmebagte brød.

Slut med daggamle sandwiches

Dette syn var utænkeligt i kantinen før nytår. Der sluttede skolens aftale med Studenterhusfonden, som drev skolens kantine. Nu er metalstativet med slik, friske og daggamle sandwiches væk, og rengøringsgiganten ISS har overtaget driften. På trods af det er noget stadig ved det gamle. Store dele af personalet er der stadigvæk. Så selvom personalet nu bærer hvide kokkejakker og ISS-navneskilte, er det stadig Kirsten og co., der langer mad og kaffe over disken.

Udvalget på buffeten er stort. Foto: Tine Sletting Jakobsen.

Maden laves i bunkeren

Udover buffettiltaget er der to væsentlige ændringer. Der er kommet ny daglig leder, kokken Dorthe Vand, og til forskel fra før, hvor store dele af maden blev bragt fra Studenterhusfondens storkøkken, laves alt maden nu i kantinens eget køkken. Men kan en rengøringsgigant overhovedet lave mad? Illustreret Bunker har spurgt et par sultne studerende, og svaret er: Ja, men der er plads til forbedringer!

Som vej-selv-slik

Fotojournalisten Lars Just fylder sin tallerken med grøntsager fra buffeten, og sætter den på vægten. Nu afhænger prisen af madens vægt, som man kender fra kioskers vej-selv-slik:

”Jeg synes, buffeten er fantastisk, for så kan man få en varieret kost. Og så er det rart med så mange grøntsager,” siger Lars Just og funderer over hvor stor en del af de 30 kr., som er madens pris, tallerkenens vægt mon udgør?

Bøffer som sålelæder

Søren Gøttsche fra første semester sætter tænderne i hakkebøffen med bløde løg. Han er mildest talt ikke imponeret:

”Det er de sejeste hakkebøffer, jeg har smagt. Bøffens konsistens er en blanding af sålelæder og T-bone-steak.”

Og holdningen er ikke anderledes ved nabobordet:

”Kvaliteten svinger meget. Hakkebøfferne i dag er ikke gode. De er meget hårde at skære i, og de skulle virkelig tygges igennem, før de kunne synkes,” siger Rikke, der er elev på den nystartede vinterskole, men hun tilføjer:

”Til gengæld har jeg købt en rigtig lækker salat med oliven og ruccola. Det er okay, at nogle af retterne ikke rammer plet, når udvalget er så stort.”

Dagens ret: Tomatsuppe. Foto: Tine Sletting Jakobsen.

Skinkestænger

Ved et hurtigt kig henover ugens menu, springer én ting i øjnene: ”Tirsdag: Krydderstegt svinekam, grøn-kart. m. skinkestænger.”

En elev, der læser skiltet, udbryder:

”Hvad er grøn-kart. m. skinkestænger?”

Illbunker.dk må være ham svar skyldig. Kantinens åbningstider har ændret sig efter ISS har overtaget. Nu holder den lukket fra 10-11.30 hver dag for at kunne forberede buffeten. Til gengæld har den nu åben helt til kl. 16 i stedet for kl. 14.15.

Bedre end før

Kantinens samlede kvalitet er højere end før, er alle de spurgte kantinebrugere enige om. Maria fra første semester siger:

”I den gamle kantine var der ikke et ret stort udvalg. Sandwichene var snaskede, og hvis man kom for sent, så var der ikke mere tilbage. Nu er der langt mere valgfrihed.”

4 Kommentarer på "“Årh, bøf med løg!”"

 1. Hans Ole | jan 20, 2011 ved 12:49 |

  Tidligere (=før nytår) lukkede kantinen kl 14.00 og ikke 15.00 som der står i artiklen, men wtf – journalister er alligevel ligeglade med fakta.

  Udmærket at I spørger kantinens kunder, medens de stadig kan huske Studenterhusfonden

 2. Hans Humbuk | jan 20, 2011 ved 18:42 |

  Den lukkede altså 14.15, Hans Ole.

 3. Martin Pedersen | jan 21, 2011 ved 11:14 |

  Siden hvornår er skolen igen begyndt at hedde DJH?

 4. Fejlene er nu rettet. Tak for jeres skarpe øjne 🙂

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*