Journalistik på prøve

Eleverne på Journalisthøjskolens vinterskole øver sig i interviewteknik, med underviser Mette Mørk som mentor. Foto: Tine Sletting Jakobsen

To ugers journalistisk vinterskole for 7800 kroner. Det er prisen for Journalisthøjskolens nye tiltag, som skal afstemme forventninger mellem kommende studerende og skolen. De 19 elever undervises af Mette Mørk, som siger, at formålet med skolen ”er et spørgsmål om at formindske frafaldet”.

Af Lars Mikkelsen og Tine Sletting Jakobsen (foto)

Frikvarteret er snart slut. Eleverne på Journalisthøjskolens vinterkursus strømmer til lokale 100 og begiver sig hen på deres pladser. Stilheden indtræffer, da underviseren, Mette Mørk, træder ind i lokalet.

”I dag skal vi snakke om det journalistiske interview,” forklarer hun og går rundt om katederet. Elevernes koncentration er skarp; deres øjne hviler udelukkende på underviseren.

Vil formindske frafaldet på uddannelsen

Formålet med vinterskolen er at formindske frafaldet på den 4-årige professionsuddannelse i journalistik. Kurset er altså ikke blevet oprettet for at gøre folk klar til optagelsesprøven, for den kan de forberede sig på så mange andre steder. Det understreger Mette Mørk til spørgsmålet om, hvorfor skolen har søsat projektet.

”Det er et spørgsmål om at formindske frafaldet og prøve at gøre folk så klar som muligt til at starte på uddannelsen,” fortæller hun.

Som underviser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole oplever Mette Mørk jævnligt, at elever på første semester springer fra uddannelsen. De finder først ud af, at journalistikken ikke vækker interesse, når de starter på studiet. Denne tendens mener hun, at man kan komme til livs ved at give indsigt i uddannelsen, før folk stiller op til optagelsesprøven.

”I undervisningen giver vi nogle smagsprøver på arbejdsformen på studiet. Blandt andet bliver eleverne introduceret for, hvad en vinkel er, og hvordan de kan interviewe. De arbejder også i redaktioner og er forpligtede af hinanden. Derudover idéudvikler og diskuterer de sammen,” beretter Mette Mørk om undervisningens gang.

Clement hader hv-spørgsmål

”Hvorfor er det, vi skal stille hv-spørgsmål, når vi interviewer. Jeg har læst, at Clement Kjærsgaard hader hv-spørgsmål,” spørger en pige, da Mette Mørk forinden har fortalt klassen om de grundlæggende hv-spørgsmål i interviewet. Pigens spørgsmål afføder en diskussion i klassen, og Mette trasker et par gange rundt om katederet for at tænke over pigens spørgsmål. Svaret på spørgsmålet udebliver, og i stedet falder snakken på Clement Kjærsgaards interviewteknik.

En af de elever, der går på vinterkurset, er den 20-årige Stinne fra Aarhus. Hun indrømmer blankt, at hun var grøn inden for journalistikken, da hun meldte sig til kurset. Alligevel har hun fået bekræftet, at det er journalistikken, hun vil beskæftige sig med.

”Det er længe siden, jeg har skrevet. Men jeg er blevet bekræftet i, at det er det, jeg gerne vil. Derudover kan jeg godt lide at kende personerne bag en historie,” fortæller Stinne.

Stinne har gjort sig nogle overvejelser om den relativt høje pris på kurset, inden hun meldte sig. I forvejen er hun droppet ud af én videregående uddannelse, så det er vigtigt at forhindre, at det ikke sker igen, som hun selv forklarer det.

”Pengene var da med i overvejelserne, men jeg blev enig med mig selv i at tage chancen. Det er bedre at finde ud af, om journalistik er noget for mig, så jeg ikke dropper ud af endnu en uddannelse,” fortæller hun.

En anden af kursets deltagere, Julie på 22 år fra Randers, har været på to forberedende kurser, før hun valgte at tage på Vinterskolen. Hun vil gerne have et indblik i Journalisthøjskolens uddannelse og forbedre sin interviewteknik. Hvad angår undervisningen har den indtil videre ikke levet helt op til Julies forventninger.

”I og med at jeg har tilmeldt mig kurset for at få et indblik i uddannelsen, så havde jeg nok forventet et højere niveau. Mange af de ting, vi lærer i undervisningen, vidste jeg i forvejen. Jeg havde nok forventet at møde flere af de elementer, man har i undervisningen på Journalisthøjskolen,” siger Julie.

”I morgen mødes vi kl. 6.55, så jeg giver jer en time tidligere fri i dag,” annoncerer Mette Mørk. Eleverne ser lidt betænkelige ud, men kun for en kort stund. De finder hurtigt deres koncentrerede blik frem igen.

Be the first to comment on "Journalistik på prøve"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*