Det klæder dig ikke at være billig

Debatindlæg: Det er fedt at have sin byline på et af de danske dagblade. Men ikke når det er på bekostning af dine medstuderende.

Tekst: Nicolai Kirkegaard, studerende på tredje semester på DMJX

Der er ikke en meget federe følelse end at åbne avisen om morgenen og læse sin egen artikel. Specielt ikke hvis man allerede er begyndt at puste sin portfolio op, og praktikhjemmesiden begynder at ligne en forvokset udgave af The Rock. Det klæder journaliststuderende at stræbe efter spalteplads på de danske dagblade, men ikke for enhver pris.

Dit hårde arbejde og de mange timer, du lagde bag din førsteårsopgave, er nemlig mere værd end blot spalteplads. Hvis dine artikler er gode, er de penge værd. Derfor skal du aldrig give dine artikler gratis væk, for det går ikke kun ud over din pengepung og dig. Det går også udover mig, din sidekammerat i klassen og hende den søde pige, du købte øl til ved KaJ-festen.

Det kan selvfølgelig være svært at forstå, hvis man endnu ikke er blevet trukket igennem Poul Thøis Madsens forklaringer om markedsmekanismer i økonomi. Men når du giver din dybdegående eller dybt overfladiske artikel gratis til et dansk dagblad, så presser det prisen ned for den næste journaliststuderede, der forsøger sig. Det er fedt at grave som journalist, men at undergrave dine medstuderende er i bedste fald fesent.

Så derfor: Lyt til Dansk Journalistforbund. De kan fortælle dig, hvor meget man typisk kræver for en artikel som journaliststuderende. For mit vedkommende hjalp de mig med at få en to-siders feature-artikel i Ekstra Bladet, og det betalte for en nytårstur til Berlin og et spaltebredt smil på mine læber, da jeg første gang så min byline i et dansk dagblad.

Hvis du stadigvæk føler, at det er det værd at give din artikel gratis væk for at pynte på CV’et, kan hverken jeg, DJ eller økonomiundervisninger nok gøre særligt meget. Men jeg giver det alligevel et skud med en vinkelsætning, der forhåbentlig har været afbilledet i de ovenstående linjer.

Jeg vil fortælle, at du skal tage dig selv og dit arbejde seriøst, for det klæder hverken dig, din medstuderende eller mig at være billig.

Skærmbillede 2015-10-13 kl. 09.47.58

Be the first to comment on "Det klæder dig ikke at være billig"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*