DR-praktikant: ”Underholdning behøver ikke være letbenet”

Selvom man skriver artikler om X Factor-deltagere og pailletglitrende Melodi Grand Prix-stjerner, har man stadig brug for alle redskaberne fra sin journalistiske værktøjskasse. Det mener Christian Ellegaard, journalistpraktikant på DR Event.

Tekst: Anders Funder

DR’s Store Juleshow, Kronprinseparrets prisoverrækkelser og hele familien Danmarks elskede Melodi Grand Prix er blot nogle af de enorme events som Danmarks Radio står for at afvikle hvert eneste år.

Udover det store logistiske arbejde, som utvivlsomt må klæbe sig til disse arrangementer, skal der produceres et utal af interviews, artikler og videoklip til alle de interesserede følgere på internettet. For det er ingen hemmelighed, at kultur og underholdning er en af DR’s helt store flagskibe. Og det skal selvfølgelig dækkes fra top til tå.

Derfor sidder 23-årige Christian Ellegaard netop nu, som webansvarlig journalistpraktikant på DR Event og producerer skæve vinkler, levende portrætter og lynhurtige nyheder til alle statsradiofoniens sociale platforme. Christian er seks måneder henne i sin praktikperiode og utrolig glad for at være praktikant på DR Event. Men samtidig er han også klar over, at det ikke er problemudredende graverjournalistik, han arbejder med til daglig.

Underholdning med mening
I starten var det da også lidt af en omvæltning for Christian udelukkende at beskæftige sig med X Factor-auditions og morsomme klip fra Grand Prix-arkivet i selskab med musikproduceren Cutfather. Efter halvandet år med undersøgende og konfronterende journalistik på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, kunne det til tider være svært se vigtigheden af ”behind the scenes”-artikler om kendte X Factor-stjerner.

”Nogle gange tænkte jeg, ’har jeg virkelig brugt tre semestre på DMJX for at sidde og producere skæg og ballade hos DR’. Måske savnede jeg nok bare et dybere lag. Jeg begyndte at tvivle på, om underholdningsgenren overhovedet besad det,” fortæller Christian Ellegaard.

Men Christian lod sig ikke slå ud af den snigende trivialitet. I stedet blev han ved med at minde sig selv om en vigtig pointe. Nemlig at underholdningsgenren også bør tages alvorligt. Og at det ligeledes er benhårdt arbejde. Et synspunkt, som netop havde været det altafgørende argument i hans salgstale på panikdagen.

”Underholdning behøver ikke kun være fjollet og letbenet. Man kan sagtens have et spændende perspektiv på et Melodi Grand Prix. Det er jo en 60 år gammel musikkonkurrence, hvor mange forskellige lande og kulturer dyster mod hinanden. Der ligger faktisk en ret spændende historie bag, med både krige og politiske magtkampe.”

Selvom der kan være langt fra finanslovsforhandlinger og ministerrokader til det daglige arbejde på event-redaktionen ved DR, så er der ingen tvivl om, at Christian har haft brug for alle de betydningsfulde redskaber og kompetencer, som han fik tillært sig på Journalisthøjskolen.

Husk at sætte foden ned
Christian, der startede sit praktikophold i august sidste år, har allerede draget sig flere nyttige erfaringer. Han er blevet langt bedre til at styre et kamera og benytte redigeringsprogrammet Adobe Premiere. Men det er ikke kun på de tekniske færdigheder, at Christian har oplevet en mærkbar udvikling. Han har også lært at sige fra i de situationer, hvor humøret på redaktionen har været en tand for festeligt og ideerne lidt for fjollede.

”Det er vigtigt at tage stilling til det, man laver. Man skal ikke altid bare sige ’Den snupper jeg’. Man kan sagtens stille krav til opgaverne og byde ind med andre mere relevante vinkler, så man i sidste ende bedre kan stå inde for resultatet.”

Når emnerne bliver lidt for tabloide, har Christian lært at sætte foden ned og værne om sit journalistiske håndværk. For uden substans bliver underholdning alt for luftigt, fortæller han.

Kulminationen på hårdt arbejde
Og måske var det netop derfor, at Christian Ellegaards praktikophold indtil videre fik lov til at kulminere i et tætpakket Forum Horsens. Christians redaktører havde nemlig pålagt ham opgaven som Grand Prix-showets helt egen social media-ansvarlige.

”Det var da et stolt øjeblik, da jeg pludselig fik debut på live-tv til Melodi Grand Prix’et. Det føltes som et skulderklap fra mine redaktører, fordi de turde vælge mig til at sidde helt alene midt i musikernes greenroom og livechatte med seerne undervejs i showet. Det var ret sejt.”

For egentlig var det slet ikke meningen, at Christian skulle udsættes for kameralinsens intimiderende fokus. Men en særdeles veloplagt, næsten overgearet og ikke mindst frygtløst improviserende studievært i form af dansktop dronningen, Hilda Heick, ville det anderledes.

Uden hverken mobil eller in-ear-kontakt til sine redaktører, var Christian helt på egen hånd – live igennem. Men med sin bærbar-computer og de flittigt live-tweetende tv-seere var han for en kort stund hele Arena Horsens midtpunkt – og han tog det cool, som en gammel garvet studievært.

Be the first to comment on "DR-praktikant: ”Underholdning behøver ikke være letbenet”"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*