Adam Holm: »Never surrender!«

Foto: Pressebillede

Ti år i værtsrollen på Deadline har lært Adam Holm om formidling, om sig selv og om DR. Men det vigtigste, han har lært, er, hvorfor han ikke længere skal være studievært.

Tekst: Jeppe Mølgård Thomsen

“Intet drama, ingen trusler om buksevand og tørre tæsk, blot et behov for at arbejde med journalistik/formidling i andre rammer.”

Sådan offentliggjorde studievært Adam Holm i februar sin opsigelse på Facebook. Men trods den udramatiske afsked ligger der alligevel mere til grund for opsigelsen. Hans ti år på DR er langt fra gået som smurt. De har også været præget af uenighed, oprør og forandring.

Kronikker laver ballade
Allerede i 2009 begyndte Adam Holm at tvivle på, om værtsrollen på Deadline var det rigtige for ham. Efter en subjektiv kronik i Politiken kom han for første gang i tumult med DR’s ledelse. I 2013 inviterer chefen ham endnu engang til et ufrivilligt møde for en religionskritisk kronik i samme avis.

“Jeg har lært, hvordan DR ser på ensartethed og fælles fodslag. Det er en kultur, jeg synes er usund,” siger Adam Holm.

Påtalen for den første kronik ser han en vis rimelighed i, fordi
han præsenterer sig som DR2-jouurnalist- Men han er uenig I påtalen for den anden kronik, fordi han denne gang præsenterer sine meninger som privatperson. Sagen om den sidste kronik ender med, at ombudsmanden går ind og giver Adam Holm medhold.

Retningslinjer skaber problemer
Kroniksagerne blæste op, fordi DR’s etiske retningslinjer siger, at journalister ikke må ytre private holdninger, når de repræsenterer DR, hvilket ifølge Adam Holm skaber en række problemer.

“Mange er bekymrede for, om de kan holde fast I deres job og sige, hvad de vil, fordi de er bange for at træde chefen over tæerne. Når journalister holder tilbage med kritik, er det invaliderende for en arbejdsplads, fordi man ikke tager låget af flasken og lufter problemerne,” siger Adam Holm.

Han mener, at DR’s ledelse har problemer med at forvalte det juridiske aspekt af retningslinjerne, så alle forstår, hvor grænserne går. For som han og ombudsmanden understreger, er det altid en grundslovssikret ret at ytre sig privat, uanset hvor man arbejder som journalist.

Studieværten gør oprør
Adam Holms utilfredshed med DR’s forsøg på at begrænse ham, får ham i januar 2015 til at handle. Det, der skulle være en ganske almindelig Deadline-udsendelse, skaber i stedet endnu engang offentlig debat om Adam Holm som person. Han viser Muhammed-tegningerne for åben skærm.

“Jeg troede, at Muhammed-tegningerne kunne rykke DR’s ledelse I en positive retning, ved at få dem til at indse, at selvfølgelig skal vi kunne vise en lille illustration fra en bog,” siger Adam Holm.

Hans tankegang var naiv. I stedet for at rykke DR’s retningslinjer bliver Adam Holm for tredje gang inviteret ind i chefens varme stol til kaffe og en påtale. Han indser den dag, at han intet kan stille op mod de band, DR binder ham med.

Værtsrollen forandrer sig 12834793_237644913244796_165516257_n
Det ytringsbegrænsede arbejdsmiljø er ikke eneste grund til, at Adam Holm stopper. Han føler også, at værtsrollen hele tiden forandrer sig i en retning, han ikke bryder sig om.

“Man skal ikke være vært hos DR, fordi man har en stærk personlighed. Jeg synes, der er tendens til, at værter bliver mere og mere jeg-centreret, og den er jeg bare ikke med
på,” siger Adam Holm.

For Adam Holm handler public service om at formidle informationer til licensbetalende borgere. Frem for at være en vært, der hele tiden forsøger at brillere, vil han hellere levere historier, baggrund og en kompetent analyse af verden.

Bomber vækker ham
Selvom alle disse hændelser på sin vis var med til at distancere Adam Holm følelsesmæssigt fra værtsrollen, var det først i Damaskus i januar, at han tog den endelige beslutning om at stoppe. I en hytte uden strøm, kun oplyst af få stearinlys og med lyden af bomber i baggrunden, gik det op for ham, at hans liv havde brug for forandring.

“Jeg tænkte, at journalistisk feltarbejde er en tættere måde at formidle historier på. Her får jeg lov til at arbejde i dybden med et stofområde, imens jeg er ude og møde mennesker. Damaskus var en påmindelse om, hvilken kvalitet det er at møde den virkelige virkelighed.”

Journalister skal sige fra
Adam Holm mener, at det er vigtigt, at især unge journalister holder fast i det, de tror på. Det er ikke værd at sætte sin personlige integritet over styr for at behage sine chefer.

“Som ung journalist er det nemt at lade sig skubbe til i branchen. Derfor er det vigtigt at holde fast i sine idealer og være tro mod sig selv. Der er aldrig nogen arbejdsplads, der ejer dig 100 procent,” siger han.

Passende for Adam Holms personlighed run- der han derfor sit facebookopslag af med Churchill-ordene: “Never Surrender!”

Se dokumentar: Adam Holm – “Tilbage til Damaskus”

 

Be the first to comment on "Adam Holm: »Never surrender!«"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*