Leder: Vi er for mange!

Der var 1, der var 2, der var 3… Der var 104 journaliststuderende i overskud, efter praktikpladserne var fordelt ved Store Match Dag fredag den 15. april.

I skrivende stund er der omkring 80 studerende, der stadig står uden en plads, og praktikvejleder Pia Færring vurderer, at 50 af dem ikke vil lykkes med at komme i praktik i denne omgang. De er tvunget til at tage orlov og udskyde deres uddannelse. Og så ruller snebolden – For det betyder, at der kommer 50 dygtige studerende oveni den i forvejen for store pulje af praktiksøgende journaliststuderende, der skal søge praktik igen til efteråret.

På journalistuddannelserne er det et absolut krav, at du kommer i praktik i løbet af din uddannelse for at stå med en færdig professionsbachelor. Lige nu tilbydes altså en uddannelse, som ingen kan garantere, at de optagede studerende kan gennemføre, selvom de studerende skulle få 12 i samtlige eksamener. Og det er jo latterligt.

Forslaget om skolepraktik kan selvfølgelig komme på tale, men det vil aldrig nogensinde kunne måle sig med oplevelsen af at være på en journalistiskredaktion, hvor man danner sig kontakter til den virkelige journalistiske verden, og hvor du får muligheden for at prøve dig af under et virkeligt pres og under virkelige deadlines.

Derfor skal der gøres noget aktivt nu. De uddannelsessteder, der tilbyder journalistuddannelsen skal se bort fra uddannelsestaxameteret, som mere eller mindre tvinger uddannelserne til at optage så mange som muligt og bære svage studerende igennem uddannelsen for at få så mange penge skrabet sammen i sidste ende. Det er et svært valg, når uddannelsesstederne i forvejen er ramt på økonomien. Men man kan simpelthen ikke være andet bekendt.

Og der er kun en løsning.

Antallet af journaliststuderende skal følge antallet af praktikpladser. Vi foreslår, at der reguleres i størrelsen af det årlige optag, alternativt skal kravene være større i løbet af uddannelsen.

// Redaktionen

Be the first to comment on "Leder: Vi er for mange!"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*