Journalistfagets alsidighed

Arbejdslivet som færdiguddannet journalist har mange aspekter, og jobmulighederne er mange. Men hvad arbejder journalister egentlig som, og hvordan ser en arbejdsdag ud for henholdsvis den offentligt ansatte i et kommunikationsjob og for redaktionschefen? Det har Illustreret Bunker undersøgt.

Af Amalie Schroll Munk

Som journaliststuderende drømmer man om livet på den anden side af betonmurene på Journalisthøjskolen. Arbejdet som en vaskeægte journalist. Ofte er det nogle helt bestemte jobs på nogle helt bestemte medier, man har i tankerne. Men journalistfaget er bredt og rummer mange muligheder. Nogle journalister har et klassisk 8-16 job, mens andre har et job, der stort set tager alle deres vågne timer.

Denne forskel gør sig gældende hos Anne Lund Petersen og Søren Juul Baunsgaard. De er begge uddannede journalister og har Danmarks Medie- og Journalisthøjskole som fællesnævner, men deres arbejde er vidt forskelligt. Anne er journalist i kommunikationsafdelingen på Aarhus Universitetshospital, mens Søren er redaktionschef for DR Livsstil og Samfund. Den ene kan som regel holde fri, når klokken melder fyraften, den anden tager ofte arbejdet med i seng. Her er Anne og Sørens fortælling om en typisk hverdag.

13161564_10208830726183193_1920904550_o

En typisk arbejdsdag for Anne

07:30: Afgang fra Horsens

Jeg bor med min mand i Horsens. Det betyder, at jeg hver morgen omkring klokken halv otte skal på toget fra Horsens mod Aarhus.

08:30-9:00: Redaktionsmøde

Omkring kl. 8.30 ankommer jeg til min arbejdsplads på Aarhus Universitetshospital. Her er det første punkt på dagsordenen det daglige redaktionsmøde. Sådan starter alle mine dage.

Udover mig er vi fire andre journalister, der til sammen udgør en lille redaktion. Til redaktionsmødet briefer vi hinanden, og vi fremlægger, hvilke historier der skal ud på hospitalets platforme.

Som journalist på AUH er jeg ansvarlig for medarbejderbladet, hospitalets intranet, den overordnede hjemmeside samt profiler på diverse sociale medier. Al vores journalistik omhandler sundhedsvæsnet, AUH og sundhedsstof generelt.

9:00-9:45: Eventplanlægning

Efter redaktionsmødet starter vi på eventplanlægning. En del af mit arbejde er blandt andet at være koordinator og ansvarlig for dækningen af forskellige events, der finder sted i samarbejde med AUH. Til maj skal vi afholde et stort event med fokus på ernæring, og planlægningen af dette står jeg og mine kollegaer for.

9:45-10:30: Møde

Jeg holder et møde med hospitalets webmaster, hvor vi snakker om et stort fællesmøde, vi skal være værter for.

11:00-13:00: Frokost og kontorarbejde

En af mine arbejdsopgaver i forbindelse med kommunikation for AUH består af at filme reklamevideoer til hospitalets platforme. I dag bruger jeg for eksempel en del tid på at klippe og redigere en video, der skal vise byggeprojektet for det nye storhospital i Skejby.

13:00: 13:15: Kort møde

AUH’s medarbejderblad skal rykkes fra trykt til digitalt medie, og der er mange overvejelser og tekniske input, der skal tages højde for. Det står jeg og mine kollegaer for, og der er lige nogle detaljer, vi skal have drøftet.

13:15-16: Filmredigeringen fortsættes

I dette tidsrum besvarer jeg også nogle enkelte mails, og samler op på dagens sidste kontoropgaver. Noget af det, jeg er rigtig glad for ved mit job, er, at vi ikke arbejder med så hurtige deadlines, som mange andre journalistiske arbejdspladser gør. Der er tid til at gøre tingene ordentligt, og samtidig er jeg selv med til at sætte mine deadlines.

Et andet stort plus for mig er, at arbejdsopgaverne er så varierende, og mit job er ikke bygget op som et traditionelt journalistjob. Kommunikationsarbejde har egentlig altid tiltalt mig, også da jeg gik på Journalisthøjskolen. Min praktik foregik også i et kommunikationsjob for Folkekirkens Nødhjælp, og det er derfor ikke fremmed for mig.

16:00: Fyraften

Dagens arbejde er overstået, og jeg har fri. Jeg cykler ned til banegården og tager toget hjem til Horsens.

Selvom dagens arbejde reelt set er slut, og jeg ofte kan holde fri klokken 16, så fylder arbejdet og de forskellige projekter stadig i mine tanker. Som udgangspunkt har jeg dog fri, når jeg har fri, og fordi jeg i min ansættelse har flextid, så kan jeg planlægge mine ugentlige 37 timer nogenlunde, som det passer mig.

13112506_10208830726143192_514388066_o

En typisk arbejdsdag for Søren
06:45: Afgang fra Herning

Jeg kører fra mit hjem i Herning, hvor jeg bor med min kone og mine børn. Køreturen fra Herning til Aarhus bliver udnyttet fuldt ud, da jeg ofte klarer et par telefonmøder på vejen. Som redaktionschef på DR Livsstil og samfund er jeg primært tilknyttet Aarhus, men arbejder også en del i København.

Nogle af mine kollegaer på DR i København er søde til også at stå tidligt op, og derfor får jeg tit klaret i hvert fald et par telefonmøder, allerede før klokken har passeret otte om morgenen.

8:15-9: Ankomst til DR Aarhus

Hver eneste dag bruger jeg den første halve time på at sige godmorgen til alle medarbejderne for at få vendt dagens vigtige detaljer med hinanden. Det prioriterer jeg rigtig højt.

På DR Livsstil og samfund er vi omkring 60 medarbejdere og to chefer. Jeg har 35 medarbejdere under mig, og er ansvarlig for 10-12 forskellige programtitler på DR1, men på trods af det, så er det rigtig, rigtig vigtigt, at jeg kommer rundt og får talt lidt med den enkelte medarbejder, så jeg hele tiden er i kontakt med de mennesker, jeg arbejder med.

9:00: Dagens første møde begynder

Når godmorgenrunden er gået, og eventuelle drøftelser er klaret, starter min dag typisk ud med dagens første møde ved ni-tiden.

10-16: Møder, møder og atter møder

Mine dage er meget mødebelagte, så det er ikke ret tit, at der i løbet af dagen er luft til at klare øvrige opgaver. Frokosten indtager vi ofte henover et møde, så kan man udnytte tiden fuldt ud

Som redaktionschef har jeg både ansvaret for medarbejderne og personalepleje samt programmerne og udviklingen af dem. Der er forskellige opgaver tilknyttet ansvarsområderne, og det er også forskelligt fra program til program, hvilke opgaver der knytter sig til dem.

For eksempel skal der ikke træffes nogle nye beslutninger på et program som ’Hammerslag’, da det er et gammelt program. Der handler det i stedet om budgetter, hvilke huse der skal være med og godkendelse af eventuelle nye medvirkende. På nye programmer handler det om ideudvikling og at få solgt programmet ind til bestillerorganisationen i DR, få en redaktør på programmet og sådan nogle ting. På alle programmer har jeg i virkeligheden den sidste afgørelse og godkendelse, især hvis der er noget på spil i dem. Det er mig, der står til sidst på rulleteksterne, så hvis det er noget lort, er det mig, der står for skud.

16-17: Mailbesvarelser

Som regel har jeg ikke flere møder efter klokken 16, men herefter venter en fuld mailbox på mig.

På trods af et presset og fyldt skema prioriterer jeg at være relativt hurtig til at svare på mails, fordi jeg i mit arbejde ikke kan være fysisk tilstede hos mine medarbejdere hele tiden, og derfor er jeg nødt til at være hurtig og lettilgængelig.

17:00: Afsted mod Herning

Jeg kører hjem til Herning, og ligesom på morgenturen klarer jeg et par telefonmøder i bilen. På den måde udnytter jeg tiden bedst, og jeg kan ordne møderne i bilen i stedet for på kontoret.

18-20: Aftensmad og familietid

Ofte er jeg meget væk i løbet af dagen, og aftenstunden med min kone og børn har derfor høj prioritet hos mig. Jeg nyder tiden med familien, hvor vi spiser aftensmad, snakker og jeg putter børnene.

20-sengetid: Tilbage til arbejdet

Jeg sætter mig ved computeren og arbejder videre, og min sengetid afhænger af, hvor mange arbejdsopgaver der er tilbage. Det kan variere meget fra dag til dag.

Mit arbejde fylder rigtig meget i mit liv, og det prioriterer jeg lige nu, fordi jeg synes, det er skideskægt. Mit job holder sig bestemt ikke indenfor de 37 timer om ugen, men det har jeg det godt med, fordi jeg er glad for det, jeg laver. Det giver mig også nogle friheder, som et 8-16 job ikke ville kunne give mig, netop fordi mine arbejdstider er så flydende. Det befinder jeg mig utrolig godt med.

Be the first to comment on "Journalistfagets alsidighed"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*