Børsen er ikke kun tørre tal og jakkesæt

Foto: Mie Hee Christensen.

Journaliststuderende Rikke Baltzer Knudsen regnede med, at hun skulle lave lokalnyheder i sin praktiktid, men den venskabelige stemning på Børsen overbeviste hende om, at dette var det eneste rigtige sted for hendes praktikperiode.

Af Jonas Bengtson

Til at starte med var Dagbladet Børsen ikke en del af de seriøse overvejelser, som 22-årige Rikke Baltzer Knudsen gjorde sig, da hun skulle beslutte sig for, hvor hun gerne ville i praktik. Men da hun var i København i forbindelse med praktikræset, endte hun med at skrive til Børsen for at høre, om hun kunne komme til åbent hus på en anden dag end den annoncerede. For Rikke ville stadig holde alle sine muligheder åbne. Hendes ønske blev indfriet, og hun kom blandt andet til samtale med Børsens praktikantvejleder.

Til samtalen var hun hurtigt solgt på grund af den gode stemning.

”Det virkede som om, jeg sad og havde en hyggelig samtale med to af mine gode venner,” siger Rikke.

Men lige til det sidste var Rikke dog stadig i tvivl om, hvorvidt hun skulle stille sig foran Børsens eller Berlingskes dør på Store Match Dag. Da hornet lød, havde Rikke valgt at stå foran Børsen, hvilket var heldigt for hende, da det omgående udmøntede sig i en praktikplads. Praktikantvejlederen afslørede efterfølgende, at han, inden kontrakten blev skrevet under, havde været bange for, om Rikke ikke kunne stå på sine ben af ren nervøsitet.

I dag er Rikke Baltzer Knudsen helt sikker på, at det var det helt rigtige valg at stå foran Børsens dør, da hornet lød.

Frihed under ansvar
En typisk arbejdsdag på Børsen starter med de sædvanlige morgenmøder, dels på de forskellige redaktioner og dels med alle redaktioner samlet, så de kan blive enige om udformningen af morgendagens avis. Når møderne er hævet, er det op til hver enkelt journalist at gå i krig med de udvalgte historier, der skal arbejdes med, og her arbejder praktikanterne på lige fod med de fastansatte journalister.

”Hvis du har dine egne ideer og din egen dagsorden, så er det bare at skyde løs. Det elsker de!” siger Rikke, der samtidig understreger, at der ikke er nogen forventning om, at man absolut skal møde ind på redaktionen med en klar idé hver eneste morgen.

Selvfølgelig er der visse typer historier, der altid skal skrives, fortæller Rikke; For eksempel når et børsnoteret selskab kommer med regnskab, men ellers står det én frit for at forklare redaktøren, hvorfor ens egen historie nødvendigvis skal trumfe redaktørens forslag.

”Man skal bare være konsekvent over for redaktørerne og sige: ’Den historie har jeg ikke lige tid til at lave, fordi jeg sidder med noget, der er meget federe.’ Og så må man jo forklare dem hvorfor,” fortæller Rikke.

Foto: Mie Hee Christensen

Foto: Mie Hee Christensen

En bundærlig og ligefrem tilgang
Rikke har ikke nogen gylden forklaring på, hvordan det lykkedes hende at sikre sig den ønskede praktikplads. Men hun er dog sikker på, at hendes ærlige tilgang over for Børsen gav pote:

”Jeg gik ind til min samtale og sagde, at jeg ingenting vidste om genren, men at jeg sindssygt gerne ville lære det,” siger Rikke, der efterfølgende har hørt fra praktikantvejlederen, at det netop er sådan en indstilling, de søger hos en praktikant.

Mange muligheder trods nichestof
Rikke giver da heller ikke meget for synspunktet om, at hun med halvandet år på Børsen kan risikere at blive for ensporet i sit journalistiske virke.

”Det er jo journalistik. Og jeg tænker, at hvis jeg kan lave denne slags journalistik, så kan jeg også sagtens lave journalistik med andre kilder.”

Hun er klar over, at der nok er mange, der forestiller sig, at Børsen kun er tørre tal og mænd i jakkesæt. Men Rikke ønsker at gøre det klart, at der også er rige muligheder for at lave lange portrætter og reportager. Selv har hun været i Madrid for at dække cykelløbet Vuelta a España, hvor hun interviewede Lars Seier Christensen, som indtil udgangen af 2015 var en del af direktionen i Saxo Bank. Hun har også været i Frankrig for at skrive en rejsereportage. I den forbindelse prøvede hun både kræfter med river rafting og paragliding.

Hvis Rikke alligevel skal give et nyttigt råd med på vejen til andre nye håbefulde journalistaspiranter, så skal det blot være at springe ud i det med en åben tilgang.

”Man skal ikke være bange for ikke at kunne det. Hvis man har viljen og gejsten, skal man bare hoppe ud i det,” siger hun.

Be the first to comment on "Børsen er ikke kun tørre tal og jakkesæt"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*