Iben Thranholms opråb: Se virkeligheden i øjnene

Iben Thranholm delte vandene til sit foredrag til KaJ's generalforsamling DMJX. Foto: Tine Kirkensgaard Hansen

Journalist og debattør Iben Thranholm mener, at der i fremtiden vil ske en voldsom forandring i medieverdenen. En fremtid, hvor journalisterne risikerer at miste sin autoritet, hvis de ikke omfavner den holdningsbaserede journalistik.

Af Natacha Petersen

Objektivitet, saglighed og fairness er nogle af grundstenene i journalistik. Idealet er, at journalister er så objektive som muligt. Den erfarne journalist Kurt Strand skriver i sine bøger, at de personlige holdninger hos journalister aldrig vil være siet fuldstændig væk, hvorfor så ikke give dem et større spillerum?

Journalist og debattør Iben Thranholm vil give holdningerne spillerum.

”Al journalistik er allerede præget af personlige holdninger. Journalisternes valg af kilder og udvalget af citater er et værdimæssigt valg. Sådan er hele verden, det mangler medierne bare at stå ved og give mere plads til,” siger hun.

Aldrig helt objektiv

Iben Tranholm har markeret sig de seneste år i den danske presse med sine kontroversielle udtalelser. Hun har blandt andet kaldt russiske Putin for den nye kristne verdensleder og udtalt, at homoseksuelle er en trussel mod religionsfriheden og samfundet.

Hun er, udover sit journalistiske arbejde, kendt for sin katolske tro, for at være tilhænger af Putins politik og for sine højreorienterede holdninger, som hun ikke er bange for at sige højt. Hun ser holdningsbaseret journalistik som en nødvendig konsekvens af, at journalister aldrig kan være 100 procent objektive. Selvom hun går ind for holdningsbaseret journalistik, mener hun alligevel, der er forskel på at være debattør og journalist.

Oprindeligt startede hun som vært på P1s radioprogram ”Religionsrapporten”, men følte at hun havde et større spillerum som debattør, hvor hun ikke skulle lægge bånd på sig selv og sine holdninger. Det resulterede i, at hun blev ansat som vikar på Radio 24 syvs omdiskuterede radioprogram ”Je suis Jalving”.

Radioprogrammet skulle handle om masseindvandring og islamisk terror, men blev kritiseret af blandt andet forfatter Steffen Groth og journalist Lars Luplau for at være et højrepopulistisk propagandaprogram forklædt som et debatprogram. Programmet inviterede folk til at ringe ind og deltage i debatten, men blev kritiseret for kun at appellere til folk med højreorienterede holdninger.

Fremtiden er holdninger

Iben Thranholm mener ikke, at en mere holdningspræget presse vil være problematisk, da alle argumenter – professionelle som personlige – skal bygges på fakta. Personlige holdninger vil på den måde bygge oven på faktuelle oplysninger og være med til en saglig debat.

”Holdninger og synspunkter skal baseres på fakta, før de har nogen værdi og troværdighed. Derfor vil de personlige holdninger godt kunne have en værdig plads, da de har rødder i et objektivt faktuelt grundlag,” siger hun.

Ifølge Iben Thranholm vil der inden for de næste ti år ske en voldsom forandring i mediernes syn på, hvad en objektiv presse er. Hun er overbevist om, at fremtidens presse i højere grad vil bestå af en blanding af journalistikken og debatgenren.

”Ved at give endnu mere plads til holdningsbaseret journalistik erkender vi ikke kun, at vi ikke kan være 100 procent objektive, men at vi omfavner alle samfundets holdninger,” siger hun.

Den kulturradikale elite

Iben Thranholm mener, at det danske mediebillede er hyklerisk, fordi det på den ene side erkender, at journalisters holdninger aldrig kan gemmes 100 procent væk, men samtidig peger de fingre ad dem, som tør stå frem med deres – til tider kontroversielle – holdninger.

”Der hersker en ide om, at den kulturradikale holdning er neutral. Der er vedtaget konsensus i de danske medier om, at den her holdning er objektiv, fordi den brede offentlighed er enig. Det er hyklerisk,” siger hun.

Iben Thranholm betegner de kulturradikale og de politisk korrekte, som dem der går ind for globalisering, integration, er pro-palæstina og som er for et multikulturelt samfund:

”Hvis du stikker ud fra den gruppe, er du racist, fascist og bliver lagt for had. Og så har de (de kulturradikale, red.) jo selv dræbt den ’gode’ tone, de selv efterlyser.”

Dagbladet Information og Kommunikationsforum.dk har kritiseret holdningsbaseret journalistik for at være  privatpersoners egne holdninger pakket ind i et journalistisk format, så det lyder mere troværdigt for publikum. Iben Thranholm mener, at den kritik er misvisende.

”Kritikken har ikke noget med det journalistiske produkt at gøre, men handler mere om, at magteliten, de kulturradikale, gerne vil dominere i offentligheden med deres holdninger og blokere for andres ved for eksempel at stemple dem som fremmedhadske,” siger hun.

Med ærlighed kommer man længst

Ifølge Iben Thranholm bør medierne, i stedet for at holde fast i de kulturradikale holdninger, give rum til alle holdninger – også de ekstreme. Det gør man først og fremmest ved, at journalisterne ikke skjuler deres egne holdninger. På den måde vil journalister lave en slags ’læserkontrakt’ med sine læsere, hvor der ikke vil herske nogen tvivl om, hvad journalisten selv står for.

”Når journalister åbent viser deres fortolkninger af fakta frem, vil det ikke have en betydning for læserne, om han eller hun har en bestemt politisk holdning, fordi læserne kan se, at arbejdsmetoderne er fair,” siger Iben Thranholm.

Hun mener, at der i den nuværende presse mangler en slags varedeklaration på de journalistiske produkter. En deklaration på, hvad journalisten personligt mener, så læserne har en fair chance for at læse journalistikken med den viden.

At det kan resultere i en presse, hvor læserne kun er interesseret i at læse det, som de er enige i, afviser Iben Thranholm blankt:

”Medierne skal simpelthen stoppe med at tale ned til folk og tro, at folk er dumme og skal holdes i hånden. De kan godt selv finde ud af at udfordre sine egne holdninger.”

Be the first to comment on "Iben Thranholms opråb: Se virkeligheden i øjnene"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*