Nyt talkshow bruger underholdning til at få svar uden spin

TV2 News har for nyligt lanceret programmet ’Lippert – Et walk and talkshow’. Et alternativ til de typiske interviews, der ender i ordkløveri. Programmet skal gøre op med standardsvar, fjerne spin og vise substansen. Illustreret Bunker har snakket med værten, Søren Lippert, om programmet.

Tekst af Amanda Flyvbjerg
Foto og video af Malene Porup

’Lippert – Et walk and talkshow’ vil lave interviews, der ikke ender i en konkurrence mellem gæst og vært. Den 15. august 2016 gik det i luften på TV 2 News. De tager gæsterne ud af nyhedsstudiet, væk fra bordet og ud på gulvet. Idéen er at komme bag spin og få magthavere og politikere til at give andet end indøvede svar.

Programmet er tilsat forskellige underholdende elementer. Værten, Søren Lippert, bruger humor og bevægelse og får sine gæster til at tegne. Han mener, at det giver andet end bare underholdning. Det åbner gæsterne op. Men for at få andre svar er den basale nysgerrighed for, hvad gæsten har på hjerte, det afgørende.

”Nysgerrigheden og den åbne interesse for, hvad gæsten har på hjertet, er omdrejningspunktet for interviewet,” siger Søren Lippert.

Selvom programmet er bygget op af en del underholdende elementer, mener Søren Lippert, at det, han laver, er kritisk journalistik. Og at det er vigtigt, fordi det giver en mulighed for svar uden spin.

”Det kan være underholdende at se en journalist tæve løs på den mur, der er mellem magthaver, politiker og borger med et baseballbat, men hvis ikke journalisten får brudt muren, så kommer der aldrig noget journalistik ud af det. Så er det underholdning og spin-svar,” siger Søren Lippert.

Underholdning er i højsædet
Bevægelsen er et afgørende punkt, som navnet på programmet også afslører. Søren Lippert går rundt med sin gæst, mens han interviewer. Ifølge ham giver det et spillerum, hvor det er nemmere at komme bag spin og standardsvar. Han mener, det tager gæsterne ud af den rolle, de har ved bordet i nyhedsstudiet.

”Når jeg går rundt med min kaffe i hånden, koncentrerer jeg mig om andre ting, der slipper min hjerne fri på en helt anden måde. Det bringer gæsterne et andet sted hen, væk fra deres rolle som magthaver eller politiker,” siger Søren Lippert.

Men humoren og tegningerne har lige så stor betydning for programmet. For hvor bevægelsen skaber et frirum, giver humoren og tegningerne en åbning til at komme bag gæsternes facade og give seerne noget viden, de ikke har i forvejen.

”Vi piller hinanden lidt ned med humor, så vi ikke behøver at være de her facademennesker, men mennesker, der er nysgerrige og får mod på at give noget mere. Ligesom med tegningerne. De er underholdende, og de kan hjælpe med at åbne gæsten op,” siger han.

Ikke kun underholdning
Tegninger, humor og bevægelse er ikke en typisk kombination for et program, hvor magthavere og politikere skal interviewes, og Søren Lippert ser sit program som et alternativ til den råbekonkurrence, han mener, en del interviews ender i.

Han understreger, at det også er vigtigt at foreholde magthavere og politikere til deres ansvar med en kritisk tilgang. Det gør programmet også, ifølge ham, fordi de stiller magthavere og politikere til ansvar. Bare på en anderledes måde.

”Jeg synes ikke, at det er kritisk journalistik at møde en gæst med: ’Du er fuld af løgn’. Det er kritisk, men det har ikke noget med journalistik at gøre, hvis det kun står for sig selv. Det konfrontatoriske interview kan sagtens give brugbare svar, hvis konfrontationen ikke kun er målet,” siger Søren Lippert.

Selvom meget i programmet får det til at skille sig ud fra mængden, gør værten også meget af det samme som sine kollegaer.

”Jeg afbryder, når svaret bliver for langt, eller når jeg ikke har forstået det. Jeg spørger også igen, hvis der er noget, jeg ikke har forstået eller ikke har hørt. Det er legitime greb i kritisk journalistik,” siger han.

Ifølge Søren Lippert er journalistik og underholdning en slags betingelser for hinanden. Det afgørende er, hvordan journalistikken lykkes. I programmet er det underholdende et redskab til, at den skal lykkes, mener han.

”Al fjernsyn er underholdning. Hvis ikke det var det, ville folk jo slukke. De interviews, hvor værten gerne vil have gæsten til at ligne en idiot, og interviewet bliver til en gladiatorkamp, er mere underholdning, end det vi laver,” siger Søren Lippert.

Nysgerrighed er vejen frem
Men for at komme bag ved spin er de underholdende elementer kun en hjælp. Det, der er afgørende for Søren Lippert, er den oprigtige nysgerrighed.

”Det er ligesom til et middagsselskab, hvor du får den person, du sidder ved siden af til at fortælle nogle private ting, som ikke bare er grammofonpladen, men som er noget, du faktisk er interesseret i. Jeg har savnet nysgerrighed som drivkraften i journalistik,” siger han.

Politikere og magthavere er vant til interviews, hvor bølgerne går højt, og de skal gå i forsvarsposition. Derfor møder de ofte op til interviews med lukkede sind. Det er Søren Lippert og TV 2 News’ ambition at få gæsterne til at åbne op. Men de ved, at det er svært.

”Hvis du møder folk med et slag i ansigtet, tror jeg ikke, det første, de gør, er at fortælle, hvad de dybest set føler og tænker. Men hvis du er nysgerrig og lytter, tror jeg, at det er nemmere at finde ind til det. Jeg ved jo godt, at vi aldrig kommer helt ind til det afklædte menneske,” siger Søren Lippert.

Programmet bliver sendt hver mandag og torsdag på TV2 News.

Her bliver Søren Lippert gæst i sit eget show. Amanda Flyvbjerg tager ham med på sin Walk and Talk.

2 Kommentarer på "Nyt talkshow bruger underholdning til at få svar uden spin"

  1. Margrete Garn | dec 12, 2016 ved 19:05 |

    Dejlig sympatisk, glæder mig til flere Lippert show.

  2. “Underholdning er i højsædet” … det er da lykkedes … alt andet har vist sig at fejle … med et brag!

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*