Praktik i den rådne banan

Spørger man Stine Agnholdt Andersen nu er der ingen tvivl: Verdens bedste praktikplads ligger i Holstebro. Det har dog været en udfordring for hende at finde sig til rette. 

Tekst og foto af Trine Lønbro Nielsen

Holstebro. Vestjylland. En time og 59 minutter vest for Aarhus. Tre timer og 35 minutter fra København.

En stor sendemast rager op over træerne i den vestjyske stationsby. Som et pejlemærke viser den byens besøgende vej til regionens tv-station. Det er for enden af masten, at jeg møder Stine Agnholdt Andersen. Med et stort smil byder hun mig velkommen og tager mig med indenfor på, hvad der er blevet hendes drømmepraktikplads. TV Midt/Vest.

Ligegyldig lokaljournalistik eller?

Med en kop kaffe i hånden fortæller Stine, hvordan hun erindrer den kaotiske panikdag for godt et år siden. Efter nogle stressende uger og ikke mindst en hård dag i Bunkerens foyer kunne Stine ånde lettet op. Et halvandet år langt praktikforløb som tv-journalist i Holstebro var, hvad Stine kunne fejre den aften.

Selvom Holstebro er langt fra København, der hidtil havde været Stines drøm, var det måske alligevel ikke så dumt at få en pause fra det travle liv. Måske var det egentligt på tide at prioritere studiet frem for fest og farver, der ellers havde præget tiden på DMJX.

”Jeg synes, det var værd at ofre min drøm om København for mit studie,” siger Stine.

En god ven talte positivt om Stines kommende praktiksted – TV Midt/Vest har styr på tingene og en mindre konkurrence indbyrdes mellem ansatte og praktikanter, end hvad rygterne sagde om nogle af de større mediehuse. Alligevel måtte Stine have styr på nogle tanker. Holstebro. Lokaljournalistik.

”Skulle jeg ud og lave små natholdshistorier om naboens kat, der sidder fanget i træet?” havde Stine første gang tænkt om arbejdet på de lokale medier.

Lokaljournalistikken overraskede positivt, og det blev tydeligt for hende, hvorfor der også skal være plads til de små historier om naboens kat.

”Naboens kat-historierne berør også mennesker, og det er egentligt fedt at kunne lave den på en kreativ måde,” forklarer Stine, der dog hurtigt fandt ud af, at lokaljournalistik også kan være mere end de små natholdshistorier.

Lokaljournalistikken nytter

Et indslag om udvisningen af en japansk designstuderende fra Herning fylder sendefladen i TV Midt/Vests nyhedsudsendelse. En hel dags arbejde er kogt ned til få minutters billeder. Uddannelseslederen fra VIA udtaler sig efter en kort introduktion af sagen. Ved siden af kameraet står Stine.

”Vi kørte til Horsens for at snakke med uddannelseslederen. Om eftermiddagen indtalte jeg speaken, og om aftenen blev det sendt i tv,” fortæller Stine om en betydningsfuld historie for den vestjyske tv-station.

Indslaget skulle vise sig at få betydning for den hjemsendte japanske studerende. Omtale i befolkningen satte politikerne under pres, og i dag er den japanske pige på vej tilbage til Danmark for at færdiggøre sin uddannelse.

”Det er mega fedt, at hun er på vej tilbage til Danmark, fordi vi lavede historien”, siger Stine.

Praktikvejleder Pia Færing understreger også, at man på lokalmedierne sagtens kan være med til lave journalistik, der har betydning.

Dyrk det sociale

Praktikvejleder ved DMJX Pia Færing roser ligeledes TV Midt/Vest, som hun mener har fundet ud af at gøre tv-stationen til et attraktivt sted for praktikanter:

”De har formået at skabe en holdånd. Der er lidt spejderlejr over det, så selvom det er langt væk, så er de en gruppe, der fester dagen igennem.”

Samtidig har hun dog en forståelse overfor, at nogle studerende ikke opsøger praktikpladser langt væk fra de store byer.

”Hvis ikke man er så god til at opbygge et socialt netværk, så kan det godt blive ensomt, men man kan lære meget på lokalstationerne,” siger Pia Færing.

Stine nikker genkendende til, at det kræver noget af en personligt og hun har respekt overfor folk, der erkender, at de ikke kan flytte fra storbyen. Selv har hun haft en positiv oplevelse og kan kun anbefale folk at søge efter det de gerne vil og ikke efter, hvor i landet det ligger.

Både Pia og Stine er enige om, at det vigtigste er, at man gør op med sig selv, hvad man vil og så gå efter det også trods stedet geografiske placering.

En del af provinsen

Stines møde med lokaljournalistikken var positiv. Knap så positiv var hendes møde med Holstebro.

Det første halve år pendlede Stine væk fra Holstebro hver weekend. Veninderne og kæresten i Århus trak, og det var hårdt at skulle tilbage mod den jyske vestkyst.

”Når jeg kom tilbage til Holstebro efter at have været i Århus, og alting var lukket efter klokken 22, så ramte det mig, at nu var jeg tilbage i provinsen,” forklarer Stine, der op til sommerferien kæmpede en hård kamp for at finde sig til rette.

Hjælpen for Stine blev, da hun besluttede at blive i Holstebro hver weekend i en måned. Rastløsheden overrumlede hende de første fridage, når hun på de sociale medier kunne følge sine veninder, der hyggede sig sammen over en kop kaffe.

”Det var hårdt, når jeg også havde fri til at drikke en kop kaffe, men bare sad og lavede ingenting,” siger hun.

Med tiden lærte hun alligevel at falde til ro. Nye bekendtskaber fra arbejdspladsen blomstrerede, og en madklub blev sat benene. En sød kollega blev hendes nye roomie og til sidst føltes Holstebro næsten som et hjem.

”Det har været det hele værd at flytte til Holstebro. Jeg har lært meget, men havde det ikke været for det supergode sociale sammenhold herude, havde jeg ikke fået tilnærmelsesvis det samme ud af praktikken,” fortæller Stine.

Be the first to comment on "Praktik i den rådne banan"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*