”Det er jo bare et fjollet quizprogram”

FOTO: DR

Når Signe Molde og hendes satireprogram dukker op på skærmen, er hun ikke journalist, men gøgler. Så skal hun være sjov på kommando. Det sikrede hende to priser, da tv-branchen i weekenden hyldede sine bedste.

Af Sara Krog

“Har du din egen lille verden, hvor du er ligeså populær som Johanne Schmidt-Nielsen?”

Signe Molde stiller spørgsmålet til Pernille Skipper, som er aftenens ene gæst. Den anden er finansminister Kristian Jensen.

Hun sidder i værtsstolen midterst i studiet flankeret af de to folketingspolitikere, som i hendes satireprogram skal gætte, hvad pressen i den forgange uge har beskæftiget sig med. Med en skarp og humoristisk tone, guider hun både seere og de deltagende gæster igennem.

Det er ofte politikere, der gæster ’Quizzen med Signe Molde’. Hun udfordrer Danmarks mest magtfulde på en anderledes, kritisk, men også mere ironisk måde end resten af mediestanden.

”Jeg er ikke journalist. Jeg ser mere mig selv som gøgler,” siger Signe Molde.

Hendes fremtoning er heller ikke som de andre journalisters. Når hun taler til kameraet, fægter hun med armene og lægger sig hen over bordet. Det er ikke noget, hun gør med vilje. Faktisk har hun aldrig tænkt over det, siger hun.

Den, man holder øje med

I weekenden blev hun kåret som årets bedste kvindelige tv-vært ved TV-Prisen 2017, og hendes quiz fik ved samme tv-fest prisen som årets bedste satire/comedy-program. Hendes program er populært og elsket, men Signe Molde havde aldrig forestillet sig, at hun skulle være satirevært.

“Da jeg var barn, sad jeg derhjemme og optog mig selv på kassettebånd, og legede at jeg var radiovært. Det var det, jeg gerne ville ende med at lave,” siger Signe Molde.

Egentlig ville hun uddanne sig til journalist, men den samfundsvidenskabelige basisuddannelse på Roskilde Universitet, som hun skulle igennem først, blev for triviel. Derfor droppede hun ud og fandt sin egen vej ind i DR uden noget papir på, hvad hun kunne.

Nu har hun været i DR i 16 år og har i dag sit eget program, som hun selv lægger både navn, ansigt og jokes til.

”Hvis nogen havde spurgt mig, om jeg ville have mit eget satireprogram, havde jeg før i tiden svaret, at jeg faktisk ikke kunne forestille mig noget mere rædselsfuldt end det. Når man er vært, er man jo den, folk holder øje med”, siger Signe Molde.

Tanken om at være hovedpersonen var dengang skræmmende for hende. Det hænger sammen med, at satire er en kompliceret genre. Det er pissesvært at være sjov på kommando, siger hun, for der er altid ekstra pres på for at få folk til at grine.

”Hvis alle regner med noget sjovt, og det ikke kommer, så er et satireprogram jo ingenting. Andre programmer kan højst blive lidt kedelige,” siger hun.

Ingen spin

’Quizzen med Signe Molde’ skal være sjov, men den skal også få politikerne ud af deres vante og kontrollerede arena. Den skal vise, at der også er en anden side af de folk, som normalvis smider indøvede paroler efter journalisterne.

”Jeg vil gerne fremkalde nogle andre sider af politikerne. Prøve at stikke til dem på andre måder. Faktisk er jeg ikke så optaget af, om folk bliver oplyste eller ej,” siger hun.

Hos Signe er der aldrig nogen spindoktor, der skal læse manuskriptet igennem inden. Det er hende, der har det sidste ord. Heller ikke DR-toppen sætter nogle begrænsninger for, hvad hun må lave sjov med.

Hun formår at navigere sine gæster uden om den tilrettelagte medieoptræden, de ellers ofte praktiserer. Og politikerne kan godt lide den afslappede og anderledes måde at optræde på. Signe mener selv, det er, fordi de synes, det er sjovt at være med.

”Jeg har aldrig oplevet nogen, der synes, jeg har været for hård ved dem i programmet. Vi gør vores arbejde godt og vender og drejer alle jokes,” siger hun.

Det er det arbejde, der er skyld i, at produktet ender, som det gør. Velovervejet gøgleri. Signe fortæller, at man bliver nødt til at tænke de ting, som skal få folk til at grine på nogens bekostning, godt igennem. Alligevel bliver man nødt til at turde.

”Man kan ikke lave sådan noget her, uden at man sommetider føler, at man er gået lidt for langt. Man bliver nødt til bare at fyre den af. Der er ikke noget facit,” siger hun.

Ikke bare sjov med sjov på

Når DR2 mellem dokumentarfilm og Deadline sender Signes quiz, skal man have fulgt med i mediedækning, hvis man skal kunne svare.

Alligevel mener den 39-årige vært ikke, at det er oplysning. Det er underholdning. At det tager udgangspunkt i virkeligheden, gør det bare sjovere, siger hun.

”Det er ikke sjovt, hvis ikke det gør ondt på nogen. Så bliver det bare sjov med sjov på,” siger Signe Molde.

Tilbage i studiet fægter Signe videre med armene og sender skarpe kommentarer afsted til Pernille Skipper og Kristian Jensen. Umiddelbart kunne man tænke, at hun har påtaget sig en modig rolle.

”Det er jo bare et fjollet quiz-program, så mere modig er jeg heller ikke,” siger Signe Molde.

Be the first to comment on "”Det er jo bare et fjollet quizprogram”"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*