”Det er ikke et nederlag, hvis man ikke får en praktikplads”

Simon stod efter panikdagen uden en praktikplads. FOTO: Laura Bisgaard Krogh

Mange journaliststuderende frygter at stå uden en praktikplads. For 25 journalistspirer blev det til virkelighed efter Panikdagen den 9. november 2016. Hvad gør man så? Illustreret Bunker har snakket med to af dem, der ikke fik praktikpladser.

Af Amanda Flyvbjerg

Store Matchdag – bedre kendt som Panikdagen – er en dag med nervøsitet og uvished, der for mange journaliststuderende ender i glæde og fejring. For andre ender dagen i skuffelse, og frygten bliver til virkelighed.

”Jeg tænkte kort: ’Jeg er en meget stor taber’. Man tror det, men sådan tænker andre ikke om en,” siger Nicolai Dupont.

I år står 25 journaliststuderende uden en praktikplads. Nicolai er en af dem. Kort efter hornets skrig stod det klart for ham, at dagen ikke ville ende i fest.

Simon Uldall Gohr er også blandt de 25, der ikke fik en praktikplads.

”Jeg havde det bare sådan: ’Satans!’, men hvad gør jeg nu?” siger han.

Orlov fra studiet

Med sommerfugle i maven og intens nervøsitet stod Simon klar hos DR. P3 var drømmepladsen. De ringede ikke. Da de andre steder heller ikke gav lyd fra sig, var det næste skridt et besøg i Matchroom – et lokale, hvor man kan gå hen og se, hvilke ledige praktikpladser der er tilbage. Her var der ingen pladser indenfor radio eller underholdning, som var det, Simon gerne ville.

”Hele min verden brød ikke sammen,” siger han.

Hvis alle pladser er besat, tilbyder skolen, at man kan tage 7. semester inden praktikperioden. Det tilbud fik Simon. Han valgte ikke at benytte sig af det. Han følte ikke, at det ville give et udbytte.

”Og så orkede jeg ikke at slæbe mig selv op ad Randersvej i et halvt år til,” siger han.

Pia Færing, praktikvejleder på DMJX, har dog et andet syn på det at tage 7. semester i stedet for orlov.

”Sidste år fik vi gode evalueringer fra 7. semester, og der var kun tre, der ikke fik en praktikplads, da de skulle søge igen. Den her gang er der kun fire, der har valgt at tage imod tilbuddet,” siger hun.

Bedre muligheder til næste Panikdag

Randersvej er ude af billedet, og derfor har Simon sat sig for at forbedre sine muligheder til næste gang.

I et forsøg på at forbedre sit CV har han skrevet til flere steder, dog uden held. Men han har fået lov til at se et medie over skulderen i et par dage. Derudover vil han bruge tiden inden næste praktiksøgning på at lave et par småændringer ved sin hjemmeside.

Erfaringen rigere har Simon besluttet sig for, at han vil være mere åben over for andre praktiksteder.

”Jeg var forblændet af P3. Det var det eneste rigtige sted for mig. Og de andre steder kan mærke, hvis man ikke brænder for det hos dem,” siger han.

Nej tak til 7. semester

Nicolai havde også P3 som sin drømmeplads. Men det var heller ikke ham, de ringede til på Panikdagen.

”Jeg græd ikke mig selv i søvn, og jeg var da afklaret. Men jeg havde en træls weekend,” siger han.

7. semester blev også valgt fra af Nicolai, der også valgte at tage orlov i stedet for.

”Når du ikke har været i praktik, er 7. semester lidt ubrugeligt. Du lærer jo det meste af det, du skal bruge i praktikperioden. Næste gang vil jeg hellere ende med en plads fra Matchroom end vælge 7. semester, som skolen også anbefaler,” siger han.

Nicolai takkede nej til tilbuddet om at tage 7. semester i stedet for orlov. FOTO: Michael Nørgaard

Det skal nok gå uden drømmepladsen

Med udsigt til et halvt års orlov har Nicolai sat sig for, at han vil forsøge at skabe en bedre mulighed for sig selv i næste omgang af praktiksøgning. Han vil forbedre sit CV med noget frivillig journalistisk arbejde, der har et større indhold af seriøsitet.

”Jeg ville ikke nøjes i første omgang, derfor søgte jeg målrettet mod drømmen. Alt var gået som det skulle indtil da, så jeg kunne lige så godt satse. Næste gang vil jeg også søge steder, der ikke nødvendigvis er drømmepladsen,” siger han og fortsætter:

”Mange tror, at hvis man skal ende på Berlingske, så skal man også have været i praktik der. Sådan tænkte jeg også, og derfor var jeg alt for fokuseret på P3. Men man kan sagtens lande et fedt job, selvom man ikke er i praktik det sted.”

Skil dig ud og tag den med ro

Når man søger praktik, er det vigtigt at vise, hvem man er og skille sig ud, mener Simon.

”Find på noget, der gør, at de kan huske dig. Dårlig omtale er næsten bedre end ingen omtale. Hvis du mooner, er der sikkert mange, der ikke bryder sig om det, men de husker dig helt sikkert for det,” siger han.

Nicolai mener, det er vigtigt, at man søger de steder, man gerne vil.

De er begge enige i, at man skal forsøge at tage den med ro, også hvis man ikke får en plads.

”Det er ikke et nederlag, hvis man ikke får en praktikplads. Det er en mulighed for at forbedre sig,” siger Nicolai.

Be the first to comment on "”Det er ikke et nederlag, hvis man ikke får en praktikplads”"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*