“Det handler om at vinde, også selvom det er serie 5″

Til daglig studerer Mathias Hansen journalistik på tredje semester.

Mathias Hansen er sammen med Malte Bruun nye trænere i FC Åben Modus. Passionen for fodbold er enorm, også selvom de spiller i Serie 5, og spillerne af og til møder op med tømmermænd.

Tekst: Emil Valdimarsson
Foto: Simon Trøjgaard Jepsen

Selvom oktober viser sig fra sin bedste side, er fremmødet på Katrinebjergs mudrede boldbaner ikke imponerende. Kun ni spillere fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskoles herrefodboldhold, FC Åben Modus, er dukket op til træning. Resten er ramt af resterende Tømmermænd fra rusturen i Visby, eller er blevet lokket til foredrag med praktikvejleder Pia Færing. Selv én af trænerne mangler.

Ude på sidelinjen står cheftræner Mathias Hansen med hænderne samlet i sin grå hættetrøje og vurderer situationen. Hans brune hår er samlet i en stram knold, og under Hummel-træningsbukserne titter et par lilla Umbro-fodboldstøvler, der ligner noget fra en svunden tid, frem.

Det beskedne fremmøde ændrer dagens program. Mathias skribler lidt i sine to medbragte notesbøger – en til taktik og en til spillerkarakterer – og så sætter han dagens første øvelse i gang. I en firkant af neonfarvede kegler løber et par spillere i forskellige fodboldtrøjer rundt. Selvom det er en opvarmningsøvelse, er tempoet ikke imponerende.

“Hold kæft man, I ser godt nok tømmermændsramte ud allesammen!” råber han utilfreds fra sidelinjen.

Store ambitioner
Sammen med Malte Bruun har Mathias Hansen udgjort trænerstaben i FC Åben Modus, siden sæsonens begyndelse. Mathias Hansen har tidligere trænet et ungdomshold i to år, og han har da også taget første halvdel af en trænerlicens. Udover en masse erfaring mener han dog ikke, at han kan bruge licensen til noget.

“Der er en kæmpe forskel på at træne voksne mennesker i forhold til et ungdomshold. På det her niveau handler det om at vinde, også selvom det er serie 5,” siger han.

Sidste år var Mathias Hansen selv angriber i holdet, men efter hård intern konkurrence måtte han se sig selv slået af den tidligere Jyllandsserie-profil Simon Nielsen. Nu fokuserer han helt og holdent på trænerjobbet, og det er han godt tilfreds med.

“Det første år jeg boede i Århus, trænede jeg ikke noget hold, og det savnede jeg helt vildt meget. I fremtiden vil jeg være træner på et højere niveau, også hvis det koster journalistkarrieren. Jeg er et sindssygt konkurrencemenneske,” siger han.

I vandpauserne er stemningen præget af pjat og leg. Spillerne kan få et afbræk fra den daglige journalistilværelse på DMJX. Nyhederne er sat på pause, og samtalerne handler primært om, hvor man køber den bedste strømpetape, eller om Islands forestående skæbnekamp mod Kosovo i VM-kvalifikationen.

Mathias Hansen føler sig da heller ikke for vigtig til at komme med et par kække bemærkninger, når muligheden byder sig. Han er på bølgelængde med sine spillere, men når han hæver stemmen, sænker roen sig omkring ham. Selvom de er medstuderende, er forholdet mellem trænere og spillere vigtigt, hvis respekten skal bevares.

“Jeg er på højde med spillerne, og jeg kan ikke gøre andet. Det handler om at være modig. Jeg er ikke bange for at give de bedste spillere på holdet en sviner, hvis de fortjener det. Det er fuldstændig ligemeget, om de går på første eller tredje semester,” siger Mathias Hansen.

Selvom holdet var ramt af tømmermænd til træning, var der kampgejst hos de fremmødte.

Presserisk venter forude
Det er ikke til at komme udenom – i foråret tabte FC Åben Modus det årlige High Risk-opgør, hvor DMJX og SDU tørner sammen. Selvom nederlaget gjorde ondt, mener Mathias Hansen ikke, det har påvirket holdets gejst i den nye sæson.

“Nederlaget gjorde mest ondt på forårets tredje semester. De har været med til High Risk to gange og har både prøvet at vinde og tabe. Men de er væk nu, og nederlaget er glemt,” siger han.

Nu lægger trænerstaben vægt på det forestående Presserisk i december, når Modus-drengene møder Presselandsholdet. Selvom der på DMJX lader til at være bred konsensus om, at High Risk er årets vigtigste kamp, er Presserisk, ifølge Mathias Hansen, en helt speciel kamp.

“Det er sindssygt at tage en bustur fredag morgen klokken halv syv mod Right to Dream Park i Farum. Hele holdet kommer med, og det er en uvurderlig oplevelse. Det er fedt at spille på et Superligastadion, men vi går benhårdt efter at vinde,” siger han.

Sidste år endte kampen i uafgjort. I år er planen en sejr, også selvom flere af spillerne på presselandsholdet tidligere har haft karrierer som professionelle fodboldspillere.

“Jeg vil altid gerne vinde, uanset hvor vi spiller. Men det betyder lidt ekstra at tænke ‘Martin Borre, du skal satme ikke vinde den her kamp, selvom du har spillet i OB’. Sådan tænkte Johannes Skjøth sidste år, da han savede ham over to gange og fik rødt kort,” siger Mathias Hansen.

Et liv med fodbold
Klokken har passeret fem, og efterårssolen er på vej ned bag Katrinebjerg. Træningen er slut, og spillerne har båret kegler og boldnet op i klubhuset og er for længst cyklet hjem.

Et miniputhold er mødt til træning, og de små drenge råber og farer kaotisk rundt. På banen ved siden af står Mathias. Han bliver en time ekstra og sparker på mål. De fleste skud ryger ved siden af eller over, men af og til rammer han bolden perfekt.

“Jeg er en forfærdelig fodboldspiller, men jeg VIL blive til noget inden for fodbold. Om det så er som sportsjournalist, træner, eller materialemand, så vil jeg noget inden for den her sport,” siger han.

2 Kommentarer på "“Det handler om at vinde, også selvom det er serie 5″"

 1. Morten Ruus | okt 28, 2017 ved 09:59 |

  Fin artikel. Jeg har selv spillet seriefodbold i mange år lige fra serie 6 til 1 og uanset niveau, så går du på banen for at vinde. Det er klart, at klubben og du som træner ligger et ambitionsniveau og hvad der er acceptabelt. Det var mere udbredt med drukture fredag i de lavere rækker end serie 1, hvordan håndterer I det i klubben? Vi havde nul alkohol politik fredag i serie 1.

  Mvh.
  Morten Ruus
  http://www.fodbold360.dk

 2. Malte Bruhn | jan 2, 2018 ved 18:49 |

  Jeg hedder Malte Bruhn med h. Fed artikel ellers!

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*