Abdels kamp mod #IdioterMedInternet

Frøberts Auditorium på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole er fyldt med studerende,  og alle griner højlydt af de beskeder, som  Abdel Aziz Mahmoud modtager på sociale medier.

Af Fie Dandanell

”Hvis du ikke tror på, at du kan få en bedre verden på sociale medier – så tror du ikke på, at du kan få en bedre verden. Det er derfor, at bevægelser som venligboere bliver skabt. Det er en modreaktion” Foto: Julie Kristensen

Abdel Aziz Mahmoud har siden TV2’s dokumentar ”Moskeerne Bag Sløret” deltaget i diskussioner om integration i Danmark og om tonen på de sociale medier. Han bruger sig selv som eksempel på, hvordan det er at være opvokset med både falafler og frikadeller i Danmark men med rødder udenfor landets grænser.

Siden Abdels første udtalelse til medierne som privatperson har det grebet om sig. Han er på ’øretævernes holdeplads’ og får ofte voldsomme reaktioner, når han er aktiv på de sociale medier.

Han bygger sine foredrag på en gennemgående humor. Hele hans oplæg tager udgangspunkt i hans egen integration i Danmark, og hvordan han oplever danskernes tilgang til hinanden på de sociale medier. Det betyder også, at publikum griner sig gennem hele forestillingen, når Abdel viser eksempler på, hvilke beskeder og kommentarer han modtager på sine sociale medier:

”Hvorfor får det fjols stadig lov til at lave udsendelser i DR, er han generaldirektricens boytoy eller betyder mangfoldighed bare fordrejet sandhed for dansk halal TV.”

”Udstil idiotien!”

Abdel Aziz Mahmoud er tilfreds med den lattermilde stemning. Han når sit mål, når publikum forstår den idioti, han gerne vil udstille.

Men som foredraget lakker mod enden, bliver latteren overvældet af eftertænksomhed, og når spørgerunden går i gang, er der flere af tilhørerne, som udtrykker deres bekymring for danskernes adfærd på de sociale medier. Spørgerunden er præget af spørgsmål om, hvordan det føles, når man modtager så mange reaktioner, hver gang man foretager sig noget på de sociale medier.

Abdel Aziz Mahmoud er hudløst ærlig, når han svarer på spørgsmålene, også når de går tæt på. Illustreret Bunker har stillet Abdel fem hurtige spørgsmål om hans holdning til de sociale medier og danskernes opførsel derpå:

  1. Har du det godt på ’øretævernes holdeplads’?

Abdel: Nej.

Abdel forklarer i sit foredrag, hvordan debatten ændrede sig for ham personligt i et afsnit af ”Adgang med Abdel.” Trolleren Thomas Telner har opført sig så groft overfor Abdel, at han opsøgte ham til en snak om, hvordan man vælger at agere på de sociale medier. Da Thomas Telner fortalte, at han kun skriver for at såre sit offer, ændrede spillet sig for Abdel. Han ville ikke længere tage det personligt. Men Abdel erkender, at det ikke er sjovt at være i centrum for verbale øretæver:

  1. Bliver du stadig ked af det, når du modtager ondskabsfulde beskeder?

Abdel: Ja.

Abdel snakker meget om, hvordan vi skal gribe problemet an. Det bliver også diskuteret i salen i forlængelse af foredraget. Men der findes ikke noget klokkeklart svar. Dertil spørger vi:

  1. Skal digital dannelse på skoleskemaet?

Abdel: Ja.

Abdel bruger også tid på at generationsbestemme problemet. Han er overbevist om, at det er de voksne mennesker, som er værst. Dem, som ikke har brugt deres barndom på at befærde sig på internettet.

Når mennesker ikke er vant til at håndtere, at man ikke kigger sin modtager i øjnene, når man skriver på sociale medier, så ender det, som det er endt nu. Derfor er Abdels løsningsforslag også at invitere mennesker på kaffe. At mødes, snakke. Øjenkontakt og imødekommenhed som modgiften for sårende opførsel.

  1. Er det realistisk, at vi kommer til at behandle den virtuelle verden som den virkelige?

Abdel: Ja.

Ovenstående spørgsmål understreger Abdels optimisme. Det er også et af de budskaber, han understreger gennem sin talestrøm. Mennesker skal behandle den virtuelle verden, som var det den virkelige. Virtuel øjenkontakt.

Og det er her, Abdel møder kritik:

”Der er mange, der spørger mig, om jeg ikke prædiker for de frelste. Dem, som kommer til mine foredrag, er de alligevel ikke enige med mig? Men nogle gange føler de sig modløse. Jeg giver værktøjer og løsningsforslag, så alle bliver ambassadører for den gode fortælling.”

Og endeligt spørger vi Abdel:

  1. Kommer dine erfaringer til at gøre en forskel?

”Ja. Det gør de allerede. Altså det er klart, at jeg ikke ville tage herud og holde et gratis foredrag, hvis jeg ikke troede på, at verden bliver bedre af det.”

Fem hurtige til to tilskuere


Jakob Høstrup, 23 år, 2. Semester                              Foto: Julie Kristensen

Ja eller nej: Er det muligt at behandle den virtuelle verden som den virkelige verden?

Svar: Ja.

Ville det hjælpe på vores opførsel på de sociale medier, hvis man havde digital dannelse på skoleskemaet?

Svar: Ja.

Tror du, at det virker at udstille idiotien på sociale medier, som Abdel opfordrer til?

Svar: Ja.

Gør Abdels foredrag en forskel for din fremtidige opførsel på sociale medier?

Svar: Nej.

Kommer et generationsskifte til at være en del af løsningen på menneskers færden på sociale medier?

Svar:Ja.

Anna Winsløw, 21 år, 2. Semester                            Foto: Julie Kristensen

Ja eller nej: Er det realistisk at behandle den virtuelle verden som den virkelige verden?

Svar: Nej.

Ville det hjælpe på vores opførsel på de sociale medier, hvis man havde digital dannelse på skoleskemaet?

Svar: Ja.

Tror du, at det virker at udstille idiotien på sociale medier, som Abdel opfordrer til?

Svar: Ja.

Gør Abdels foredrag en forskel for din fremtidige opførsel på sociale medier?

Svar: Nej, ja, måske.

Kommer et generationsskifte til at være løsningen på menneskers færden på sociale medier?

Svar: Ja.

Be the first to comment on "Abdels kamp mod #IdioterMedInternet"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*