Praktikantaftalen: Mindre løn, mere læring

Arkivfoto: Michael Nørgaard

I mandags blev en ny praktikantaftale vedtaget. Danske Mediestuderende har ført kampagnen #fordyrtkøbt mod aftalen. Selvom aftalen blev vedtaget, mener formand for KaJ ikke, at kampagnen har været nytteløs.

Af Sofie Valentin

I mandags blev den nye praktikantaftale vedtaget. Det betyder en lønnedgang på 3.121 kroner og mere læring for praktikanter, der skal i praktik fra 1. August 2018.

Aftalen mødte modstand fra KaJ og Danske Mediestuderende som igangsatte kampagnen #fordyrtkøbt. Den kørte på de sociale medier og medførte også en underskriftindsamling, hvor næsten 500 valgte at skrive under. Selvom aftalen blev vedtaget, har kampagnen ikke været nytteløs, mener formand for KaJ, Johanna Maj Varming.

”Det er rigtig vigtigt, at vi råber op, når vi er utilfredse,” siger hun og understreger samtidig, at det er vigtigt at stoppe kampagnen, nu når aftalen er en realitet.

Kritik af balancen i aftalen

Det er blandt andet ret til barsel med løn, mere læring og feedback under praktik i aftalen. De kommunikationsstuderende bliver også omfattet af aftalen og kommer derfor ikke længere til selv at skulle stå med ansvaret for at forhandle vilkår og løn. Det mener Johanna Maj Varming er positivt. Det positive opvejer dog ikke det negative.

”Den læring vi får, er ikke tilsvarende med den løn vi skal gå ned. Det er balancen, vi kritiserer,” siger hun.

Hun fortæller videre, at det er en vigtig opgave for KaJ at sikre, at de kommende praktikanter rent faktisk får mere læring på praktikstederne, når nu de skal give afkald på en del af deres løn.

Vil holde medierne i ørerne

Selvom KaJ ikke er tilfredse med aftalen, så er det vigtigt for dem at se fremad og fokusere på, at praktikanterne får det, der står i aftalen.

”Vi skal holde DJ og medierne op på den her aftale. Noget af det som har bekymret os lidt, er, at nogle af tingene ikke er så konkrete, som de burde være,” siger Johanna Maj Varming.

Forhandlingerne har stået på i snart 14 måneder. Dansk Journalistforbund har gået til forhandlingerne med krav på mere læring, og arbejdsgiverne har haft et krav om lavere løn. Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse skrev mandag under på aftalen, og tirsdag sagde arbejdsgiverne også god for den.

Be the first to comment on "Praktikantaftalen: Mindre løn, mere læring"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*