Tag chancen og vind en Kravling

Cecilie Beck og Sara Bro var værter ved årets Kravlingpris, der fandt sted i Bremen Teater i København. Foto: Caroline Rossmeisl

Hvert år i maj uddeles Kravlingprisen, som hylder danske mediestuderende. Men hvad skal der egentlig til for at kunne stå med trofæet? Hvis man snakker med dette års vindere af Kravlingprisen i journalistik, handler det om at turde tage en chance.

Af Caroline Rossmeisl

”En historie, som intet dansk medie ville turde satse en krone på,” lyder det fra talerstolen.

Alles øjne er rettet mod scenen.

Midt i scenelysets blålige skær står journalist på Berlingske Chris Kjær Jessen. Han har en konvolut i hånden. Om få sekunder ved salen, hvem der vinder årets Kravling i journalistik.

Kravlingprisen er en pris, der hædrer de danske mediestuderende. Ikke blot indenfor journalistik, som den gjorde før i tiden. I dag er det en pris, der uddeles i både kommunikation, design, foto og journalistik.

Denne 19. Maj i Bremen Teater er rækkerne fyldt med studerende fra de forskellige medieuddannelser. Stemningen er ekstatisk. Overalt ses brede smil, og øllene skvulper i glassene, når de studerende rejser sig til tonerne fra et af aftenens gæstebands, FOOL.

Et stærkt felt

Udvælgelsen til de Kravling-nominerede bliver foretaget af professionelle indenfor området. I Kravlings journalistkomite i år sidder blandt andet Chris Kjær Jessen, Kristoffer Eriksen og Abdel Aziz Mahmoud. Spørger man dem, har det ikke været en nem opgave at finde de nominerede. Komiteen har i år valgt at nominere ikke bare fire men hele fem til prisen.

”Der er et meget stærkt felt. Der er mange projekter, som kan noget forskelligt. Der er både avis, radio, og tv-projekter blandt de nominerede,” siger Chris Kjær Jessen.

Samtidig påpeger han, at det især er den undersøgende journalistik, der brænder igennem i mange af projekterne.

”Der er en stærk undersøgende journalistik i de indstillede projekter, og de studerende viser generelt et højt niveau,” siger Chris Kjær Jessen.

Et af aftenens gæstebands var musikgruppen FOOL , der spillede salen op til dans. Foto: Caroline Rossmeisl

De gode historier er i Afrika

Tilbage på scenen rives konvolutten op og afslører, at det er projektet ”En simpel guide til at vælte en diktator”, der har vundet æren og præmien på de 10.000 kr. Philip Roin og Mikkel Danielsen, der blev færdige på DMJX i Aarhus i sommers, er journalisterne bag projektet. En historie om et lille, afrikansk land Gambia, der vælter sin diktator på fredelig vis.

Diktatoren Yahya Jammeh blev væltet i 2016 omkring fire måneder inden, de journaliststuderende tog derned.

”Det er i Afrika, de fede historier er. Det er det, som de danske udlandsredaktører ikke fatter. Det handler om at turde tage ud og finde de historier, som folk ikke tror, er historier,” siger Philip Roin om projektet.

Mikkel Danielsen fik ideen til historien, da han så den i Ritzaus telegrammer. ”Vi tænkte, det kunne være en fantastisk historie, der gemte på meget mere end telegrammet fortalte, så vi satte os for at fortælle den,” siger Mikkel Danielsen.

Men koden til at gøre Afrika spændende for danske læsere var en svær nød at knække.

”Gambia er et land, der er gået under radaren og altid vil gå under radaren. For danskere, er det bare et lille land i Afrika, vi vidste, at vi havde en virkelig god historie. men vi vidste også godt, at historier fra Afrika gider folk i Danmark ikke læse om,” fortæller Mikkel Danielsen.

Så en aften i Afrika et par uger inde i projektet og efter et par øl forslog Philip Roin, at de skulle lave det som et guide-format.

”Vi kunne se, at vi var nødt til at gøre noget anderledes, og det kunne vi gøre, ved at skrive det som en guide,” siger Philip Roin.

Kristoffer Eriksen, journalist på DR, som sidder i journalistkomiteen, var også fascineret af de journaliststuderendes måde at gribe det an på.

”Det er en kunst at gøre historier fra Afrika interessant for folk, der ikke bor der. Da jeg startede med at se artiklen, tænkte jeg, at den ville blive kedelig at læse, men så tog siderne bare hinanden. Det er helt vildt sjove historier, men på samme tid alvorlige historier, om det vi alle sammen snakker om, nemlig, hvad fanden, der foregår i Afrika”.

Vi tog en chance

På scenen erstattes værterne Sara Bro og Cecilie Beck med en DJ, der atter får de studerende op af stolene, og de halvtomme glas bliver fyldt på ny. Efterfesten skydes i gang med et brag. Kravlingvinderne skal fejres.

Vinderne af Kravlingprisen i journalistik, Philip Roin og Mikkel Danielsen er meget overraskede over deres sejr.

”Jeg troede egentlig, det var nogle andre, der ville vinde. Men jeg tror, vi vandt, fordi vi tog en chance. Det, kan jeg sgu meget godt lide, bliver belønnet, uanset om det er os eller andre, der har lavet det,” siger Philip Roin.

”En simpel guide til at vælte en diktator” er blevet publiceret af Zetland og er efterfølgende blevet oversat i ”The Guardian”.

2 Kommentarer på "Tag chancen og vind en Kravling"

  1. América Labrador Crespo | sep 10, 2018 ved 20:05 |

    Hej, jeg har brug for deres hjælp. En af de studerende journalister, er der fint for mig, tak. Jeg vil meget gerne har deres hjælp, tak igen. Jeg vil bede om at behandler sagen meget fortroligt, tak.

  2. América Labrador Crespo | sep 10, 2018 ved 20:07 |

    Være sød at få en student journalist, hvis de vil, at kontakte mig, mange tak. mit tlf er 22319354, og min mail amecuba@live.dk. Jeg vil meget gerne været anonyme. Mange tak,

    América

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*