Skribent: Marcus Wehage
Video: Marcus Wehage

Udgivet den 20. maj 2021

Jeg har sat de to journalister Maya Tekeli og René Fredensborg stævne til en hyggesnak om, hvordan journalistikken har ændret sig gennem de sidste 20 år i Danmark. De er henholdsvis 41 og 19 år yngre end Uffe Christensen. Begge har gået deres gang på Journalisthøjskolen, og begge har gode historier om arbejdet som journalist.

 

I en tid, hvor journalister som Maya og René udtrykker, at vores regering er præget af en voldsom lukkethed, husker René blandt andet, hvordan han havde direkte kontakt til daværende kulturminister Per Stig Møller i 2010 og -11. En historie, som Maya ser fuldstændigt uforstående på, når nu hun ikke kan få et interview med hverken Mette Frederiksen eller nuværende kulturminister, Joy Mogensen. Og det gælder også, selv når det foregår på deres præmisser og/med blandt andet med fremsendt spørgeramme.

 

Og så kan du få lov til at overveje, om du helst ville være journalist i en tid, hvor, som Maya nævner, Facebookgrupper deler historier om høns, der bliver dræbt på stribe i Nordvest, eller en tid, hvor man skulle stå i kø til mønttelefonen på Journalisthøjskolen for at kontakte kilder, som René skulle.

Maya Tekeli og René Fredensborg mødtes over en øl for at snakke om deres oplevelser. Maya startede på DMJX i 2017, men mangler endnu at skrive sin afsluttende bachelor, mens René blev færdig fra samme sted i 2001. Video: Marcus Wehage