Først på Breaking

Danmarks mest læste nyhedssite vil også være de bedste på breaking. Ekstra Bladet vil være avisen, du klikker dig ind på, når du skal have de hurtigste opdateringer. Bag de mange artikler, der hver dag bliver sendt ud som breaking news, sidder Ekstra Bladets nye breakingcenter. En flok journalister, der hele tiden holder et vågent øje med det, der sker lige nu.

Skribent: Charlotte Kowal

Foto: Johanne Teglgård

Udgivet den 03. april 2020

”Vi har jo nemt ved at finde nyheder i de her dage,” fortæller Kim Vangkilde, mens han går gennem nyhedsredaktionen på Ekstra Bladet.

Kim Vangkilde er nyhedschef på Ekstra Bladet, og han har travlt i de her dage. Det er tirsdag den 10. marts, og coronavirussen fylder alt i medierne, efter at faren for smitte har lagt gader tomme i Danmark og det meste af Europa. Klokken er kvart over otte, og de fleste journalister er mødt ind på redaktionen ved Rådhuspladsen. Foran flere af computerskærmene står der papkrus med filterkaffe fra 7-eleven. En tallerken med krummer og æggeskaller vidner om, at nogen har spist sin morgenmad på redaktionen, mens de blev opdateret om dagens nyheder.

I oktober sidste år etablerede Ekstra Bladet et nyt breakingcenter. Det skal blandt andet gøre eb.dk stærkere på at være den hjemmeside, som danskerne klikker ind på, når de skal opdateres på, hvad der sker lige nu.

Breakingredaktionen på Ekstra Bladet har et mål. De vil være de første, de bedste og de rigtigste. Men hvordan sørger man for at være de hurtigste, der er ude med en nyhed og samtidig sikre, at historien er tjekket helt igennem for fejl i fakta? Det er en balance, som Kim Vangskilde er opmærksom på.

”Vi vil hellere være 5 min. senere ude med en historie for at være 200 procent sikker,” siger han.

Kim Vangkilde har arbejdet 9 år for Ekstra Bladet. De seneste to år som nyhedschef.

Ejerskab på breaking

Ved breakingbordene i midten af det store lokale, hvor mange af Ekstra Bladets redaktioner er samlet, sidder avisens forsideredaktør, Peter Roelsgaard, og opdaterer forsiden. Rykker historierne op og ned. Tilføjer gule baggrunde til de historier, som kræver ekstra opmærksomhed. Foran ham lyser computerskærmen gult med forsidens breakingbjælker.

”Nu præsenteres nye coronavirustiltag” står lige nu øverst hjemmesiden.

En anden af skærmene foran Peter Roelsgaard viser, hvor mange besøgende der har været på eb.dk, og hvor mange der klikker ind på de forskellige historier på forsiden. I går slog avisen sine rekorder for besøgende. Coronavirussen får danskerne til at klikke sig oftere ind på hjemmesiden for at få de nyeste opdateringer. Skaber en historie ikke nok aktivitet, bliver den hurtigt rykket længere ned. Det samme gælder, når den har ligget øverst for længe. Så skal der nye historier på forsiden. Andre historier bliver prioriteret højere oppe, for at skabe mix i historierne eller hvis de er særligt væsentlige. Det hele skal ikke være coronavirus.

I midten af bordene kører TV2 News. Lyden er skruet ned, mens skærmen viser billeder af den igangværende kandidatkamp mellem Bernie Sanders og Joe Biden, som næsten er glemt med coronavirussens udbrud.

Ved siden af Peter Roelsgaard sidder Jakob Hansen. Han er avisens nyhedsjæger. Foran er en skærm, hvor han kan overvåge opdateringer og pressemeddelelser, der kommer ud på Twitter. Lige nu tjekker han rigspolitiets hjemmeside for, hvor stor smittespredningen er i Danmark. Coronatallene opdateres åbenbart i smug på hjemmesiden, så Jacob griber telefonen for at ringe til tech-afdelingen: ”Kan man ikke få en alarm på, hver gang der kommer nye tal?”

Jakob Hansen har været med til at opstille de nye kriterier, som gør en nyhedshistorie til breaking.

”En historie må køre breaking, når det er noget, der ikke sker for tit. Det er det, der er vigtigst lige nu. Vi har nogle rettesnore for, hvornår vi kører breaking på nyheder. Men det handler selvfølgelig stadig meget om mavefornemmelse,” siger han.

Og på breakingredaktionen har de høje ambitioner for, hvor meget breakingnyhederne skal fylde på Ekstra Bladet.

”Vi vil gerne tage mere ejerskab på breakingnyheder. Det må gerne blive en del af vores brand, på samme måde som TV2 også vil være kendt for at være hurtige på breaking,” forklarer Jakob Hansen.

Ren corona

”Så lad os tage ren Corona,” ender Kim Vangkilde med at sige til redaktionsmødet, der starter 09:45. Her er der samlet repræsentanter fra hver af avisens redaktioner for at idéudvikle og diskutere dagens historier. De står alle med enten notesbøger eller telefonen fremme. Chefredaktør Poul Madsen er ude af huset, så det er Kim Vangkilde, der styrer mødet.

Han havde ellers startet redaktionsmødet ud med at spørge efter historier, der ikke var relateret til corona. Selvom virussen fylder næsten alt, og læserne hele tiden gerne vil opdateres på situationen, er der stadig andre nyheder, som også skal ud. På sportsredaktionen er de fleste idéer præget af corona, som er skyld i flere aflyste sportsbegivenheder. Ekstra Bladets graverredaktion, ’Dagsorden’, er i gang med at undersøge, hvad det har kostet statskassen at ændre navnet på moderniseringsstyrrelsen. Krim-redaktionen venter på nyt omkring et skeletfund, mens underholdningsredaktionen Flash! undersøger plagiatanklagerne mod weekendens vinder af Melodi Grand Prix. Det ender dog alligevel med, at historierne hurtigt drejer sig over mod at handle om corona, som fylder stort set alt i nyhedsbilledet.

”Er der nogen, der ryger i karantæne igen?” bliver der spurgt.

Rundt omkring bordet bliver det diskuteret om man kan ryge i 14 dages karantæne ad flere omgange. Der bliver allerede snakket om eventuelle overskrifter, hvis sådan en historie bliver en realitet. ”Forårets mest uheldige mand?” er der en, der foreslår.

Snart holder Mette Frederiksen pressemøde om regeringens nye tiltag, og Ekstra Bladet har allerede sendt to journalister afsted for at dække det og stille spørgsmål til statsministeren. Kim Vangkilde vil gerne have nogle kritiske spørgsmål til Mette Frederiksen og foreslår, at de sender Brian Weichardt afsted mod Christiansborg også.

Efterhånden som der ikke er flere idéer tilbage, går de fleste tilbage på redaktionerne, for at arbejde videre med de artikler, der bliver diskuteret til mødet. Andre bliver stående og diskuterer videre på, hvordan den nye coronasituation skal dækkes. 

 

Ingen løftede pegefingre

På Ekstra Bladet er det netop vigtigt, at læserne hele tiden kan finde et mix af historier på hjemmesiden. Selvom artiklerne om coronavirussen fylder det meste på hjemmesiden, kan man også læse artiklen ”Hjemløs hund har fået nyt hjem”. Men hvorfor skal nyheder om hjemløse hunde sidestilles med påbud om at undgå myldretiden i den offentlige transport?

”Forsiden skal være for alle. Der skal hele tiden være et mix af historier, der underholder eller oplyser. Hvis du kommer for at læse en artikel om Paradise Hotel, kan det måske være, du bliver hængende på hjemmesiden og får mere samfundsoplysning fra nogle andre artikler. Det handler om fingerspidsfornemmelse. Er denne her historie relevant for tilstrækkelig mange mennesker?” siger Kim Vangkilde.  

Som eksempel nævner han nyheden om, at de tidligere skuespillere fra den populære tv-serie ’Friends’, bliver samlet igen for at indspille et nyt afsnit. Nyheden havde måske ikke stor samfundsrelevans, men alligevel var der en masse læsere, der klikkede sig ind for at læse mere om genforeningen.

Kim Vangkilde bekymrer sig heller ikke om, hvorvidt læserne kan miste blik for de vigtigste historier, som må vige forsidepladsen, for nye artikler der hele tiden bliver sendt ud på eb.dk.

”Vi vil ikke være en løftet pegefinger for vores læsere og fortælle dem, hvad der er vigtigst at læse,” siger Kim Vangkilde.

Lynhurtige rubrikker

Kl 11:00 holder Mette Frederiksen pressemøde om regeringens nye tiltag mod coronavirussen, der for alvor er ved at sprede sig i Danmark. Der bliver skruet op for lyden på fjernsynet, så alle kan følge med i statsministerens ord. Journalisterne på nyhedsredaktionen holder pause med historier, de er i gang med, for at vende kontorstolene om og rette sig mod skærmen, hvor pressemødet bliver streamet direkte fra TV2 News. Nogle af dem, der sidder længere væk, har sat sig i vindueskarmene ved breakingafdelingen for at kunne følge med i pressemødet.

”Da jeg stod her i går var 157 danskere smittede med corona. I dag har vi 514 smittede,” starter Mette Frederiksen.

Hun når knapt nok at afslutte sin sætning, før Jakob Hansen har sendt den første overskift afsted til eb.dk. Den bliver med det samme rykket øverst op på hjemmesiden og får den velkendte gule breakingbaggrund. Længere nede i lokalet sender SoMe-afdelingen med det samme nyheden direkte ud på Facebook, så den når ud til endnu flere mennesker. Lyden af fingre, der taster hurtigt på tastaturet, er det eneste, der forstyrrer lyden fra pressemødet.

”Jeg har allerede opdateret grafikken,” er der en der siger højt.

Ved siden af Peter Roelsgaards skærm hænger en iPad, hvor der løbende tikker breakingnyheder ind fra danske nyhedsmedier. Med få minutters mellemrum lyser skærmen med overskrifter fra DR og TV2.

I takt med Mette Frederiksens pressemøde kommer der endnu flere breakingnyheder op på eb.dk:

”Coronavirus LIVE: Nu præsenteres nye corona tiltag”

”Alle fly fra Norditalien til Danmark indstilles”

”UM: Flere danskere kan strande i udlandet”

De tre blinkende prikker viser, at nyhederne stadig er ved at blive opdateret. Livebloggen bliver opdateret hele tiden af Ekstra Bladets journalister, så læserne kan følge med i pressemødet minut for minut.

Da Mette Frederiksen når til spørgerunden, begynder de fleste på redaktionerne at rette blikket mod deres egne computere igen. Nu skal der skrives videre på de forskellige overskrifter, som er blevet sendt ud den seneste time. Jakob Hansen er allerede i gang med at finde citater fra pressemødet, som skal bruges i de artikler, der allerede ligger på eb.dk.

 

Nyt på forsiden

Der står flere tomme stole på redaktionen, mens folk er gået ned for at holde frokostpause. Andre sidder med tallerkener foran computeren. En telefon i den ene hånd og en gaffel i den anden.

I breakingafdelingen bliver Kim Vangkildes frokost hele tiden afbrudt af telefonopkald og andre på redaktionen, der skal høre hans mening om noget, de arbejder på eller skal i gang med. Der er en strøm af mennesker fra de andre redaktioner, der kommer ind på breakingafdelingen for at diskutere Mette Frederiksens ord. 

Coronavirussen fylder det meste af forsiden på eb.dk, hvor sidevisningerne allerede ligger over målet, men der går ikke længe før artiklen ”Undgå bus og tog i myldretiden” allerede er blevet rykkere længere ned på hjemmesiden, for at gøre plads til nye artikler der fortjener en forsideplads.