Maria Jencel har skabt et kvindefællesskab på de sociale medier

SKRIBENT: LAURA NØRKJÆR SELIGMANN
FOTO: Petra Kleis

Udgivet den 29. oktober 2020

Når du scroller ned ad Maria Jencels Instagram-feed ser du pink. 

”Jeg giver dig glimmer, girlpower, rigdom og kærlighed,” lyder hendes bio, og det passer ret godt til, hvad man ser.

Girlpower og kvindefællesskab er grunden til, at Maria Jencel bruger tid på Instagram. Her deler hun personlige historier om, hvordan hun oplever det at være kvinde.  

”Det, der har fået min følgerskare til at vokse sig så stor og har givet mig lyst til at dele tanker på Instagram, er det kvindefællesskab, som meget hurtigt er opstået på min profil,” fortæller den 30-årige Maria Jencel, radiovært på 5 Media’s internationale podcast.  

Hun har i skrivende stund 15.000 følgere på Instagram.

Opslaget der startede det hele

For nogle år siden delte Maria Jencel et opslag på Instagram. Her fortalte hun om, hvordan hun oplevede, at det var svært at balancere at være feminin, når maskulinitet bliver set som det mest seriøse og troværdige. 

”Jeg havde aldrig fået så stor respons før. Der blev skrevet om det i alle medierne,” siger Maria Jencel.

Hendes rolle på Instagram blev ændret:

”Nu gav det mig faktisk noget at være på Instagram. Før var det måske lidt mere ligegyldigt.”

Kvinder begyndte at skrive til hende og takke for hendes ærlighed. De kunne identificere sig med hende, og der blev skabt et kvindefællesskab over Maria Jencels profil. Et kvindefælleskab Maria Jencel kalder for vigtigt og magisk. Men at blive en rollemodel kommer også med ansvar:

”Jeg tænker rigtig meget over, hvad jeg poster, og at jeg har et ansvar overfor de her kvinder. Når jeg en sjælden gang imellem laver samarbejder, er det kun ting, der taler ind i den fortælling, jeg har, som, jeg synes, er vigtig.”

En dør blev lukket – en ny blev åbnet

Maria Jencel har valgt at dele personligt ud på sin Instagram. Hun er opmærksom på, at det kan lukke nogle døre, hvis hun i morgen vil være telegramskribent for Ritzau, men det har også givet noget ekstra til hendes journalistik:

”Jeg synes, det er helt fint at være den klassiske mikrofonholder journalist,

For alle journalister er mennesker med en fortælling, og de har altid sig selv med i historien, forklarer hun.

At have sig selv med i historien har Maria Jencel altid selv forsøgt:

”Jeg har altid bragt mig selv i spil. Også som udenrigskorrespondent. Jeg har prøvet at skrive historier, jeg kan identificere mig med.”

Den dag i dag ser Maria Jencel mere sig selv som en journalistisk profil end en klassisk journalist.

Selvom det har lukket døre, ser hun ikke tilbage med utilfredshed.

”Jeg har også dage, hvor jeg tænker, at jeg gider overhovedet ikke at være en offentlig person lige nu. Men så har jeg et eller andet på hjerte, som jeg sygt gerne vil dele, og så gør jeg det. Responsen er helt overvældende, og så føles det helt vildt rigtigt og vigtigt.”