Svedige soundtracks og rene tallerkener

Med spuleren i den ene hånd og mobilen i den anden serverer opvaskeren Alexander Applegreen gode vibes til de studerende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

TEKST: Simon Muff
FOTO: Katrine Å. Edvardsen

Udgivet den 24. marts 2022

Dyb bas, svirpende lilletrommer og et hæsblæsende rap-flow blander sig med en støjende rumlen i et auditivt krydsfelt mellem kosmos og kaos. Vi befinder os i køkkenet på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og lydene kommer henholdsvis fra en vibrerende grå højttaler, der står på et ridset metalbord, og fra en opvaskemaskine.

 ”Det er mit crib det her,” siger  Alexander Applegreen spøgende og drejer blikket rundt i rummet, mens han multitasker med spulearmen i den ene hånd og smartphonen i den anden.

Spulearmen tager sig af beskidte tallerkener og fade, og telefonen bruger han til at styre musikken med.

 Klokken er omkring halv ti om formiddagen, og 20-årige Alexander befinder sig i vante omgivelser i køkkenets opvask i et ufremkommeligt terræn af overfyldte rulleborde med morgenens brugte kaffekopper. Han er iført sort fra top til tå, som matcher hans krøllede hår. 

Tidal i stedet for Spotify

Som studerende på DMJX har du garanteret lagt mærke til hans overdøvende musik, når du har været nede og tanke op på vand og kaffe i kantinen. Det er oftest nyere hiphop i den tunge ende, der bliver smidt på, men sommetider finder blødere numre med Shakira eller Shaggy også vej til højttaleren.

 ”Jeg har ikke nogen playliste – når jeg tænker på en sang, sætter jeg den bare på,” siger Alexander og skruer op for en af favoritterne ‘Ispy’ af KYLE feat. Lil Yachty, så det kan høres i hele kantinen.

-”Tidligt om morgenen spiller jeg mest chill musik, men i løbet af dagen bliver det i den hårdere ende,” fortæller Alexander og bliver afbrudt af nogle studerende, der efterspørger kaffe. Alexander svarer prompte, og lister fluks ud og henter friskbrygget kaffe, som om han på forhånd vidste, hvad de ville spørge om.

”Jeg bruger Tidal i stedet for Spotify – det er HiFi-lyd,” råber han for at overdøve musikken og jonglerer med nogle gryder, som han taber i et stort brag. Han griner og skynder sig at samle tingene op, inden “hende den sure” ser det.

Drømmen lagt på is

Som opvasker har Alexander været en af køkkenets vigtigste bestanddele fra kl. 7.30-14 mandag-fredag siden forrige sommer, og pt. er han den, der har været her længst tid.

 På den anden side af væggen, der adskiller opvaskeren fra resten af køkkenet, står nogle af de andre køkkenmedarbejdere og knokler med at forberede dagens frokost. Den ene skuler misfornøjet mod musikken, da den bliver skruet et nøk op.

 Af og til hjælper Alexander de andre med at forberede de ca. 60-80 sandwiches, der dagligt produceres, men for det meste holder han sig til gøremålene i opvasken. 

 “Jeg styrer skolen herfra,” joker han og føler rytmen på lokal-bangeren ‘Gucci Bag Sikini’ af rap-trioen DON X LEE X BARBER.

 

”Der går mange piger her. På min gamle skole var der næsten kun drenge,” nævner Alexander. 

Før han tog sig af de studerendes efterladenskaber, gik han på bygningskonstruktøruddannelsen på VIA. Men efter nogle mislykkede forsøg på at få en læreplads, droppede han til sidst ud og fik i stedet job som opvasker på DMJX.

Drømmen om at blive bygningskonstruktør er dog ikke definitivt slukket hos den unge mand, men blot lagt på is for en stund. 

”Om noget tid vil jeg gerne færdiggøre min uddannelse, men jeg stresser ikke,” siger han og klør sig i sit sorte fipskæg.

Fra lydstudie til fængselscelle

Efter gymnasiet bragte Alexanders store passion for film og video ham til filmskolen Potemkin. Skolen var dog for teoretisk, så han fokuserede i stedet på at lave musikvideoer til hans ven Zaka, som havde gang i en spirende rapkarriere.

Makkerparrets samarbejde fik dog en brat afslutning forrige år, da Zaka stak en bekendt ned med en kniv, hvilket resulterede i en livstidsdom for drab.

Hændelsen rystede Alexander, og han har ikke haft kontakt med sin gamle ven, siden lydstudiet blev skiftet ud med en fængselscelle. 

 

Grime-sangen ‘London View (remix)’ af OTP Feat. MARIN & Rambiz brager højlydt ud af højttaleren i køkkenet, som nogle kaffe-søgende studerende i kantinen opfanger og danser forsigtigt til.

 ”Jeg hører rigtig meget UK-rap, det er meget energisk, og det er godt at arbejde til,”siger Alexander og illustrerer med spulearmen. 

 Modtagelsen af musikken betyder noget for Alexander, og han bliver glad, når han oplever, at folk lægger mærke til det og værdsætter det. Han har flere gange tilbudt de andre i køkkenet at styre musikken, men det er ikke noget, de finder interesse i.

 Violinist på Rudolf-Steiner-skolen

Alexander har selv udfoldet sig musikalsk gennem sin opvækst. Han startede i børnehaveklasse på Rudolf-Steiner-skolen i Aarhus, hvor det er obligatorisk at spille et instrument. Her faldt valget på violinen. Livet som violinist var dog ikke noget, han fortalte om til gud og hver mand hjemme i Trillegården, hvor han er vokset op. Det var kun de allertætteste, der kendte den side af ham.

Siden blev violinen lagt i kassen, og Rudolf Steiner skolen blev skiftet ud med ungdomsuddannelsen EUD.

 

Fra Johannesburg til Trillegården

Alexander står og vasker sine hænder, idet hans mobil ringer. Det er hans mor. Alexander slår straks over i engelsk. Han snakker kort og beder hende ringe tilbage senere.

 ”Min mor er fra Sydafrika, så vi snakker altid på engelsk,” oplyser han. ”Jeg tænker også selv på engelsk og er bedre til at formulere mig på engelsk.”

Alexanders danske far og sydafrikanske mor mødte hinanden i Sydafrika i 1990’erne efter Apartheids afslutning. Efter hans storebrors fødsel, rejste de fra Johannesburg til Trillegården i Aarhus Vest. Noget tid efter blev Alexander født på Aarhus Kommunehospital.

 Selvom han ikke har dyrket sit ophavs musikkultur på samme måde som den amerikanske og britiske, har han dog fundet guld – især på den urbane scene.

Den hårdtslående Posse-cut-sang ‘Y3 Y3 Dom,’ som er lavet af en samling sydafrikanske rappere, er en af de foretrukne i rækken. 

”De har nogle vilde flows,” siger Alexander.

 

Til tonerne af sangen ”Mood Swings” fra den afdøde New York-rapper Pop Smoke,

nærmer klokken sig frokosttid. Alexander er kortvarigt sprunget fra pladsen ved opvaskeren og over til køkkenbordet for at hjælpe med det sidste af frokostanretningen . Han får pludseligt travlt og når ikke at sætte mere musik på i denne omgang. Derfor er det i stedet Tidals shuffle-funktion, der spiller numre som Juice Worlds’ ‘Lucid Dreams’ og Akons’ udødelige ‘Mr. Lonely.’ 

 

Inden jeg smutter fra køkkenet, foreslår jeg Alexander, at han står for soundtracket til næste fredagsbar. Tilbuddet falder i god jord, og han lover at sørge for en playliste til lejligheden.