Når gode råd er dyre: Praktikantvejledernes vise ord

For de studerende på fjerde semester nærmer praktiksøgningen sig med hastige skridt. I den forbindelse er gode råd dyre, og derfor kommer her et par do’s and dont’s fra praktikantchef på TV 2, Katrine Fuglsang, og tidligere praktikantvejleder på DR, Brita Kvist Hansen.

TEKST: TIKE CLAUSEN

Udgivet den 10. oktober 2024

1. ”Vær dig selv og ikke det, du tror, vi vil ha’ – det er du sikkert også meget bedre til!”

Det siger Katrine Fuglsang, som er praktikantchef på TV2, når hun bliver spurgt om, hvad det er, de kigger efter, når de skal finde praktikanter.

Diversitet er et af nøgleordene, når de skal udvælge praktikanter. Derfor er Katrine Fuglsangs måske vigtigste råd til ansøgerne, at de skal være sig selv.

2. ”Overvej, hvorfor du vil være journalist på det pågældende medie, og ikke bare hvorfor du vil være journalist.”

Under processen kan man blive mødt med spørgsmålet; Hvorfor vil du være journalist?

Her skal man altså være konkret, mener Katrine Fuglsang. Spørgsmålet her er en mulighed for at fortælle, hvad det er, man finder interessant inden for journalistikken. For eksempel hvilke typer af journalistik og hvilke redaktioner der har netop din interesse.

”Mange siger, at de gerne vil være journalister, fordi de er nysgerrige, men det er der jo så mange, der er,” siger Katrine Fuglsang.

3. Udvis rettidig omhu. Tag toget i god tid. Det ville være så ærgerligt, hvis DSB’s ofte utilregnelige rejseplan er skyld i, at du er forsinket og derfor stresser ekstra,” siger Katrine Fuglsang.

Selvom skønhedssøvnen er vigtig, og det kan være fristende at klikke snooze, så er det altså en dårlig idé, hvis den står på samtale eller messe.

Som vi jo alle sammen ved, og Katrine Fuglsang også understreger, så kan transporten være præget af forsinkelser.

Det ville være ærgerligt, hvis et forsinket tog er skyld i, at du glipper noget eller performer dårligt.

4. Pas på med ironi, humor og kække indfald i ansøgningen. Det kan virke utilsigtet fjollet,” siger Brita Kvist Hansen.

Det er klart, at den håbefulde praktik-  ansøger gerne vil skille sig ud og ikke blot være den næste i bunken af ansøgninger, men det kan have en negativ virkning på modtagerne.

Ironi forstås ikke ens hos alle mennesker, så behold seriøsiteten i din ansøgning, og gem dit glimt i øjet til samtalerne.

5. Lad nu være med at copy-paste ansøgninger,” siger Brita Kvist Hansen.

Et gennemgående tema for både Katrine Fuglsang og Brita Kvist Hansen er, at man skal være personlig og konkret i sit møde med praktikstederne.

Det er set før, at ansøgeren har copy-pasted sin ansøgning og ændret overskriften fra eksempelvis JP til DR, men har glemt det længere nede i teksten

 

6. ”Lad være med at være for lukket til messen. Prøv, om ik’ du kan komme rundt og snuse lidt til nogle steder, som du måske ikke har i overvejelserne,” siger Katrine Fuglsang.

Praktikmessen er en mulighed for, at du kan møde de forskellige praktiksteder.

De fleste har på forhånd gjort sig nogle tanker om, hvor de gerne vil ende som praktikanter, men mange af de steder, som man måske ikke lige har i overvejelserne, kan ende med at være et perfekt match.